Op 1 juli werd het olie-embargo van de Europese Unie tegen Iran van kracht, na het mislukken van de onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma.

Naast een boycot van zijn olie-uitvoer, wordt Iran bijkomend getroffen door het feit dat tankers die Iraanse ruwe olie vervoeren geen Europese verzekeringen meer kunnen krijgen (ongeveer 95% van de wereldwijde maritieme verzekeringen worden afgesloten door maatschappijen die in Londen gevestigd zijn).

VS verscherpten sancties tegen Iran

Ook de Verenigde Staten verscherpten volgens Belfius in juli hun sancties tegen Iran. Door de internationale sancties kromp de Iraanse olieproductie in juli met 9,5% op maandbasis en met 20,3% op jaarbasis. Ze is ondertussen gedaald tot het laagste niveau sinds februari 1990.

Daardoor moet Iran buurland Irak laten voorgaan als tweede belangrijkste olieproducent van de OPEC, na Saoedi-Arabië. Het

belang van petroleum voor de Iraanse economie is niet te onderschatten.

De olie-export brengt 50% van de Iraanse overheidsopbrengsten op en is goed voor 80% van de totale Iraanse uitvoer. Maar tot dusver is de situatie rond Iran nog altijd niet uit de hand gelopen, hoewel onderliggend de vrees voor een Israëlische aanval op de Iraanse kerninstallaties nog altijd mogelijk blijft.

Op 1 juli werd het olie-embargo van de Europese Unie tegen Iran van kracht, na het mislukken van de onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma. Naast een boycot van zijn olie-uitvoer, wordt Iran bijkomend getroffen door het feit dat tankers die Iraanse ruwe olie vervoeren geen Europese verzekeringen meer kunnen krijgen (ongeveer 95% van de wereldwijde maritieme verzekeringen worden afgesloten door maatschappijen die in Londen gevestigd zijn). VS verscherpten sancties tegen Iran Ook de Verenigde Staten verscherpten volgens Belfius in juli hun sancties tegen Iran. Door de internationale sancties kromp de Iraanse olieproductie in juli met 9,5% op maandbasis en met 20,3% op jaarbasis. Ze is ondertussen gedaald tot het laagste niveau sinds februari 1990. Daardoor moet Iran buurland Irak laten voorgaan als tweede belangrijkste olieproducent van de OPEC, na Saoedi-Arabië. Het belang van petroleum voor de Iraanse economie is niet te onderschatten. De olie-export brengt 50% van de Iraanse overheidsopbrengsten op en is goed voor 80% van de totale Iraanse uitvoer. Maar tot dusver is de situatie rond Iran nog altijd niet uit de hand gelopen, hoewel onderliggend de vrees voor een Israëlische aanval op de Iraanse kerninstallaties nog altijd mogelijk blijft.