Een vat West Texas Intermediate (WTI) voor levering in februari werd 0,5 procent duurder. Brent uit de Noordzee, waarvan het februari termijncontract vorige week afliep, moest op weekbasis 0,6 procent inleveren.

De spread tussen beide varianten verkleinde volgens Royal Bank of Scotland naar 16,28 dollar. In 2011 bedroeg de spread gemiddeld 17,48 dollar.

Aan de aanbodzijde heeft Saoedi-Arabië de productie in december verminderd naar 9,025 miljoen vaten ruwe olie per dag. Dit is het laagste niveau sinds juni 2011.

De afname op maandbasis was met 465.000 vaten ook de grootste sinds november 2008. Saoedi-Arabië nam deze maatregel omdat anders een overaanbod dreigt op de globale oliemarkt nu met name Irak en de Verenigde Staten steeds meer ruwe olie produceren. Irak heeft de tweede plaats ingenomen van Iran als de op een na grootste olieproducent binnen OPEC.

Een vat West Texas Intermediate (WTI) voor levering in februari werd 0,5 procent duurder. Brent uit de Noordzee, waarvan het februari termijncontract vorige week afliep, moest op weekbasis 0,6 procent inleveren. De spread tussen beide varianten verkleinde volgens Royal Bank of Scotland naar 16,28 dollar. In 2011 bedroeg de spread gemiddeld 17,48 dollar. Aan de aanbodzijde heeft Saoedi-Arabië de productie in december verminderd naar 9,025 miljoen vaten ruwe olie per dag. Dit is het laagste niveau sinds juni 2011. De afname op maandbasis was met 465.000 vaten ook de grootste sinds november 2008. Saoedi-Arabië nam deze maatregel omdat anders een overaanbod dreigt op de globale oliemarkt nu met name Irak en de Verenigde Staten steeds meer ruwe olie produceren. Irak heeft de tweede plaats ingenomen van Iran als de op een na grootste olieproducent binnen OPEC.