De NYSE Arca Natural Gas Index brak voor het eerst sinds oktober door het niveau van 470, tegenover een stand van 459 een week eerder. Vrijdag stond de index op 473.

De Philadelphia Oil Service Index ging afgelopen vrijdag vlot 4% hoger, de meeste aandelen van dienstverlende bedrijven in de sector staan op het hoogste niveau sinds juni.

De olieprijs steeg vrijdag boven 74 dollar tot het hoogste niveau in 2009. Op weekbasis werd het toonaangevende oktober contract op de New York Mercantile Exchange iets meer dan 6% duurder.

Vanmorgen kostte een vat ruwe olie 74,35 dollar, of 46 dollarcent meer dan het slotniveau van afgelopen week.

Volgens de analisten is de stijging van de olieprijs te wijten aan de combinatie van de stijging van de aandelenkoersen - voortgedreven door meevallend positief nieuws - en de zwakte van de dollar.

De toezichthouders in zowel de VS als het Verenigd Koninkrijk houden de oliemarkt scherp in de gaten, dit met het hoog op eventuele onregelmatigheden. Er is namelijk voldoende olie in voorraad, terwijl de vraag zwak blijft.

Sommige analisten denken dat de olieprijs aan de bovenkant aan het overdrijven is en dat een forse correctie waarschijnlijker wordt naarmate de prijzen hoger oplopen.

De NYSE Arca Natural Gas Index brak voor het eerst sinds oktober door het niveau van 470, tegenover een stand van 459 een week eerder. Vrijdag stond de index op 473. De Philadelphia Oil Service Index ging afgelopen vrijdag vlot 4% hoger, de meeste aandelen van dienstverlende bedrijven in de sector staan op het hoogste niveau sinds juni. De olieprijs steeg vrijdag boven 74 dollar tot het hoogste niveau in 2009. Op weekbasis werd het toonaangevende oktober contract op de New York Mercantile Exchange iets meer dan 6% duurder.Vanmorgen kostte een vat ruwe olie 74,35 dollar, of 46 dollarcent meer dan het slotniveau van afgelopen week. Volgens de analisten is de stijging van de olieprijs te wijten aan de combinatie van de stijging van de aandelenkoersen - voortgedreven door meevallend positief nieuws - en de zwakte van de dollar. De toezichthouders in zowel de VS als het Verenigd Koninkrijk houden de oliemarkt scherp in de gaten, dit met het hoog op eventuele onregelmatigheden. Er is namelijk voldoende olie in voorraad, terwijl de vraag zwak blijft. Sommige analisten denken dat de olieprijs aan de bovenkant aan het overdrijven is en dat een forse correctie waarschijnlijker wordt naarmate de prijzen hoger oplopen.