Een olieproductie die veel hoger ligt dan iemand ooit had kunnen dromen, ligt aan de basis van een massale nieuwe aanvoer op de markt.

In de Bank of America/Merrill Lynch's 2013 Energy Outlook maken analiste Sabine Schels en haar analistenteam korte metten met alle doemdenken over een olieprijs die door het plafond zal vliegen.

Schels & Co stellen vast dat een boom in de productie van olie uit teerzanden de markt overspoelt met olie, een trend die in de komende maanden nog zal versnellen

Schels spreekt van een 'Black Swan' (een onverwachte gebeurtenis) van ongeziene afmetingen. Zij ziet een olieprijs van nog 50 dollar per vat voor West Texas Intermediate mogelijk. Daardoor zal uiteraard ook de prijs voor de Noordzee-variëteit Brent onder druk komen te staan.

Gelijkenis met aardgasmarkt

Volgens Schels begint de oliemarkt steeds sterker te lijken op de aardgasmarkt. Ook die markt werd overspoeld met grote hoeveelheden aardgas, in zoverre dat de prijs door de vloer ging.

De olieproductie in de Verenigde Staten overtreft de stoutste verwachtingen, in zoverre zelfs dat de markt letterlijk dreigt overspoeld te worden met olie.

De VS zijn in snel tempo op weg op Saoedi-Arabië voorbij te steken als de grootste olieproducent in de wereld. De stoutste verwachtingen wat betreft de olieproductie werden overtroffen.

Alles draait om de snelle stijging van de olieproductie uit teerzanden, productie die veel sneller groeit dan ooit iemand had durven te voorspellen.

Die productie groeit zo snel dat de infrastructuur ze nauwelijks kan bijhouden. De andere olieproducerende landen kijken met lede ogen toe en zien het schaamrood naar de kaken stijgen.

Niet voor niets worden de Verenigde Staten nu al 'Saoedi Amerika' genoemd. De consument kan er alleen maar zijn voordeel bij doen!

Een olieproductie die veel hoger ligt dan iemand ooit had kunnen dromen, ligt aan de basis van een massale nieuwe aanvoer op de markt. In de Bank of America/Merrill Lynch's 2013 Energy Outlook maken analiste Sabine Schels en haar analistenteam korte metten met alle doemdenken over een olieprijs die door het plafond zal vliegen.Schels & Co stellen vast dat een boom in de productie van olie uit teerzanden de markt overspoelt met olie, een trend die in de komende maanden nog zal versnellen Schels spreekt van een 'Black Swan' (een onverwachte gebeurtenis) van ongeziene afmetingen. Zij ziet een olieprijs van nog 50 dollar per vat voor West Texas Intermediate mogelijk. Daardoor zal uiteraard ook de prijs voor de Noordzee-variëteit Brent onder druk komen te staan. Gelijkenis met aardgasmarktVolgens Schels begint de oliemarkt steeds sterker te lijken op de aardgasmarkt. Ook die markt werd overspoeld met grote hoeveelheden aardgas, in zoverre dat de prijs door de vloer ging. De olieproductie in de Verenigde Staten overtreft de stoutste verwachtingen, in zoverre zelfs dat de markt letterlijk dreigt overspoeld te worden met olie. De VS zijn in snel tempo op weg op Saoedi-Arabië voorbij te steken als de grootste olieproducent in de wereld. De stoutste verwachtingen wat betreft de olieproductie werden overtroffen. Alles draait om de snelle stijging van de olieproductie uit teerzanden, productie die veel sneller groeit dan ooit iemand had durven te voorspellen. Die productie groeit zo snel dat de infrastructuur ze nauwelijks kan bijhouden. De andere olieproducerende landen kijken met lede ogen toe en zien het schaamrood naar de kaken stijgen. Niet voor niets worden de Verenigde Staten nu al 'Saoedi Amerika' genoemd. De consument kan er alleen maar zijn voordeel bij doen!