Zowel transport als handel, voedselproductie, regeren enzovoort worden met hogere kosten geconfronteerd. Dure olie vernielt op de eerste plaats de kostenstructuur van banken en financiering omdat niet genoeg nieuwe welvaart gegenereerd kan worden om de in het verleden opgebouwde schulden aan te pakken.

Nieuwe schulden kunnen echter niet toegestaan worden zonder voldoende waarborgen dat de schulden uit het verleden afbetaald zullen worden. Geld is in toenemende mate een abstract en complex product van schuldencreatie geworden. Het spreekt voor zichzelf dat een dergelijke situatie op termijn niet houdbaar is.

Zowel transport als handel, voedselproductie, regeren enzovoort worden met hogere kosten geconfronteerd. Dure olie vernielt op de eerste plaats de kostenstructuur van banken en financiering omdat niet genoeg nieuwe welvaart gegenereerd kan worden om de in het verleden opgebouwde schulden aan te pakken. Nieuwe schulden kunnen echter niet toegestaan worden zonder voldoende waarborgen dat de schulden uit het verleden afbetaald zullen worden. Geld is in toenemende mate een abstract en complex product van schuldencreatie geworden. Het spreekt voor zichzelf dat een dergelijke situatie op termijn niet houdbaar is.