Olie- en koperprijs blijven dalen

De Europese beurzen noteren nog steeds in het rood, waarbij de verliezen ten opzichte van de opening nog wat verder zijn opgelopen. In het geval van de Euro Stoxx 50 bedraagt dat verlies inmiddels bijna een vol procent. De olie- en de koperprijs blijven dalen, dit vanwege de aanhoudende vrees voor een harde landing van de Chinese economie. Op de achtergrond blijft de Krim natuurlijk een aandachtspunt.

Eeuwenoude, niet opgeloste problemen hebben volgens professor Stefan Duchateau nu eenmaal de neiging om ongevraagd en ongepast hun kop op te steken.

Tsaar Peter de Grote was destijds al bezorgd over het ontbreken van een ijsvrije haven en de huidige tsaar deelt deze historische bekommernis over dit fundamentele geografische mankement aan het nochtans uitgebreid lapje grond waarover zijn land zich uitstrekt.

De Krim vormt hiervoor een ideale oplossing maar helaas behoort dat schiereiland toe aan een ander land. Zolang je het plaatselijke regime dan naar je hand kan zetten, is er geen probleem. Indien je invloed echter plots begint te tanen, dan komt meteen ook de eeuwenoude vrees boven drijven dat een Rusland zonder ijsvrije haven, zowel economisch als militair, veel van zijn kracht en aanzien verliest. Hier ligt meteen de oorzaak van het hele conflict dat in de afgelopen dagen zoveel stof deed opwaaien. Meer nieuws van Stefan Duchateau op http://blog.argenta.be/author/duste/.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content