Oktober is voor beleggers soms gevaarlijk, maar vaker kansrijk

© iStock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

‘We verwachten niet meteen een evenaring van het rampscenario van vorig jaar.’ Dat zegt Danny Reweghs, directeur strategie Inside Beleggen.

Oktober heeft geen goede naam bij aandelenbeleggers. Ze zien het als een gevaarlijke maand. We herinneren ons een boek van Roland Leuschel, die in de jaren tachtig en negentig een goeroestatus had bij Belgische en Duitse aandelenbeleggers:‘s Zondags nooit, liefst in oktober: herinneringen, met een strategie voor beurssucces. Het eerste deel van de titel slaat op de vaststelling dat meerdere zware beurscorrecties zich in oktober hebben afgespeeld. Zo is er de moeder van alle beurscrashes, de oktobercrash van 1929, en de oktobercrash van 1987, toen de Dow Jones-index het grootste verlies in één dag noteerde met -22,6 procent.

Maar dat wil niet zeggen dat oktober ook de slechtste beursmaand is. September scoort op dat gebied bijvoorbeeld slechter. Oktober is vaker een maand om in te stappen, want dan begint vaak een goede periode op de beurs. Uit historisch onderzoek van meer dan honderd jaar blijkt dat de periode van september tot april een gemiddeld rendement tussen 6 en 7 procent oplevert, terwijl de periode van mei tot augustus gemiddeld slechts circa 1 procent return opbrengt.

Wel of geen herhaling van 2018

Vorig jaar was oktober de inleiding tot een zeer zwak vierde kwartaal, met een heel slechte decembermaand. Het was wachten tot kerstavond op een kentering en het begin van een veel betere beursperiode. De schrik zit er bij aandelenbeleggers in dat we in 2019 een herhaling krijgen van het mistroostige slotkwartaal van vorig jaar. Tot nog toe is dit jaar een eerder klassiek beursjaar: een sterke periode tot het voorjaar en sinds mei een veel moeilijker verloop met zowel in juni als in augustus een kortstondige, maar intense terugval.

We verwachten niet meteen een evenaring van het rampscenario van vorig jaar. Daarmee bedoelen we vooral de omvang van de beursdaling. Een groot verschil is dat de centrale bankiers de markten opnieuw ondersteunen. De Federal Reserve heeft al twee keer een renteverlaging met 25 basispunten (0,25%) doorgevoerd. In onze ogen zal de Amerikaanse centrale bank de omvang van de correctie binnen de perken kunnen houden.

Het grote risico is dat de onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en China opnieuw op niets uitdraaien en het conflict op de spits wordt gedreven. De komende weken en maanden zijn cruciaal om tot een akkoord te komen. Zodra 2020 is begonnen en de verkiezingen dichterbij komen, achten we de kansen op een deal steeds kleiner.

We zien dat slecht macro-economisch nieuws niet meer automatisch tot koersdalingen leidt en dat cyclische aandelen weer meer op de voorgrond treden als aandelen die het beter doen dan het marktgemiddelde. Vroeg of laat zullen de aandelenmarkten uitbodemen, maar we blijven op korte termijn rekening houden met een serieuzere terugval. Dan gaan we door met de opbouw van de aandelenposities richting een degelijk tot goed beursjaar 2020.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content