Juist omdat de Italiaanse schuld en economie zo groot zijn, zullen andere Europese landen (lees: Duitsland) zich uiteindelijk toch

realiseren dat de kosten van het omvallen van Europa vele malen hoger zijn dan van een redding.

Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor banken die allerlei leningen hebben uitstaan in Italië, de kosten als de export van Duitsland en Nederland afneemt door een dan (te) sterke munt en de negatieve invloed op de wereldeconomie.

De druk van Duitsland is in dat licht met name bedoeld om hervormingen door te voeren, om crisissen als deze in de toekomst te voorkomen, maar uiteindelijk komt Duitsland over de brug. En of dat dan via het EFSF, de ECB of een andere constructie is, is niet belangrijk.

Mogelijke gevolgen: de euro versterkt, hogere Duitse rente (lagere Bund future), lagere Italiaanse rente (hogere Italiaanse staatsobligatie future) en hogere aandelenkoersen in Europa.

Juist omdat de Italiaanse schuld en economie zo groot zijn, zullen andere Europese landen (lees: Duitsland) zich uiteindelijk toch realiseren dat de kosten van het omvallen van Europa vele malen hoger zijn dan van een redding. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor banken die allerlei leningen hebben uitstaan in Italië, de kosten als de export van Duitsland en Nederland afneemt door een dan (te) sterke munt en de negatieve invloed op de wereldeconomie. De druk van Duitsland is in dat licht met name bedoeld om hervormingen door te voeren, om crisissen als deze in de toekomst te voorkomen, maar uiteindelijk komt Duitsland over de brug. En of dat dan via het EFSF, de ECB of een andere constructie is, is niet belangrijk. Mogelijke gevolgen: de euro versterkt, hogere Duitse rente (lagere Bund future), lagere Italiaanse rente (hogere Italiaanse staatsobligatie future) en hogere aandelenkoersen in Europa.