Hoewel de prestaties in 2013 wisselden, lieten de vastrentende markten in de eerste vier maanden van 2014 allemaal betere resultaten zien.

In april domineerden de positieve economische cijfers het geopolitieke nieuws over Rusland en Oekraïne.

Dat stuwde de vastrentende markten omhoog. In de VS werd gesproken over een de-risking-trend, wat de vraag naar investment grade obligaties ondersteunde.

In Europa werd de vraag naar vastrentende waarden ondersteund door de aanhoudende zoektocht naar rendement in deze tijd van lage inflatie.

Enkele hoogtepunten uit de April Fixed Income Market Review:

• Als gevolg van de politieke spanningen in Oekraïne waren beleggers geneigd minder risico's te nemen. Daardoor lieten Amerikaanse staatsobligaties in april positieve rendementen zien. Naarmate de maand vorderde nam deze trend toe doordat de groei van de Amerikaanse economie in Q1 meer vertraagde dan was voorspeld, als gevolg van weer-gerelateerde omstandigheden.

• In een verbeterd macro-economisch klimaat presteerden staatsobligaties uit de Europese periferie beter, dankzij de voortdurende zoektocht van investeerders naar rendement.

• Investment grade bedrijfsobligaties waren de best presterende vastrentende activaklasse. Zij profiteerden van de rally in staatsobligaties van de kernlanden en kleiner wordende credit spreads.

• High yield obligaties bleven hun positie verbeteren. De Europese obligaties deden het beter dan hun Amerikaanse equivalenten, dankzij hints van de ECB over extra kwantitatieve versoepeling.

Hoewel de prestaties in 2013 wisselden, lieten de vastrentende markten in de eerste vier maanden van 2014 allemaal betere resultaten zien. In april domineerden de positieve economische cijfers het geopolitieke nieuws over Rusland en Oekraïne. Dat stuwde de vastrentende markten omhoog. In de VS werd gesproken over een de-risking-trend, wat de vraag naar investment grade obligaties ondersteunde. In Europa werd de vraag naar vastrentende waarden ondersteund door de aanhoudende zoektocht naar rendement in deze tijd van lage inflatie. Enkele hoogtepunten uit de April Fixed Income Market Review: • Als gevolg van de politieke spanningen in Oekraïne waren beleggers geneigd minder risico's te nemen. Daardoor lieten Amerikaanse staatsobligaties in april positieve rendementen zien. Naarmate de maand vorderde nam deze trend toe doordat de groei van de Amerikaanse economie in Q1 meer vertraagde dan was voorspeld, als gevolg van weer-gerelateerde omstandigheden. • In een verbeterd macro-economisch klimaat presteerden staatsobligaties uit de Europese periferie beter, dankzij de voortdurende zoektocht van investeerders naar rendement. • Investment grade bedrijfsobligaties waren de best presterende vastrentende activaklasse. Zij profiteerden van de rally in staatsobligaties van de kernlanden en kleiner wordende credit spreads. • High yield obligaties bleven hun positie verbeteren. De Europese obligaties deden het beter dan hun Amerikaanse equivalenten, dankzij hints van de ECB over extra kwantitatieve versoepeling.