Zou de kans op een Grieks faillissement groot zijn dan zou de aandacht zich zonder meer richten op de Spaanse en Italiaanse obligatiemarkten.

Maar de rente op Spaanse 10 jarige leningen steeg gering met 0,01% tot 5,90% en op de Italiaanse markt daalde het rendement zelfs voor dezelfde leningen met 0,15% naar 4,88%.

Onrust in Japan

De echte onrust was te vinden in Japan. Daar daalde de Japanse Yen scherp op de verwachting dat er in december een nieuwe regering zal worden gekozen. Deze regering zal naar alle waarschijnlijkheid worden gevormd door Shinzo Abe, de leider van de LDP die nu in de oppositie is.

Als Abe minister president wordt dan zal hij naar alle waarschijnlijkheid druk op de Bank of Japan uitoefenen om de rente nog verder te verlagen.

Zo ver dat er dan zelfs sprake kan zijn van een negatieve rente. Dit om het lenen nog aantrekkelijke te maken waardoor Japanse bedrijven nu wel gaan investeren. En met negatieve rente kan je beter geen Yennen aanhouden.

Zou de kans op een Grieks faillissement groot zijn dan zou de aandacht zich zonder meer richten op de Spaanse en Italiaanse obligatiemarkten. Maar de rente op Spaanse 10 jarige leningen steeg gering met 0,01% tot 5,90% en op de Italiaanse markt daalde het rendement zelfs voor dezelfde leningen met 0,15% naar 4,88%.Onrust in Japan De echte onrust was te vinden in Japan. Daar daalde de Japanse Yen scherp op de verwachting dat er in december een nieuwe regering zal worden gekozen. Deze regering zal naar alle waarschijnlijkheid worden gevormd door Shinzo Abe, de leider van de LDP die nu in de oppositie is. Als Abe minister president wordt dan zal hij naar alle waarschijnlijkheid druk op de Bank of Japan uitoefenen om de rente nog verder te verlagen. Zo ver dat er dan zelfs sprake kan zijn van een negatieve rente. Dit om het lenen nog aantrekkelijke te maken waardoor Japanse bedrijven nu wel gaan investeren. En met negatieve rente kan je beter geen Yennen aanhouden.