En wellicht een bubble is. Onlangs heeft de Amerikaanse centrale bank geopperd dat op obligatiefondsen een zogenaamde "exitfee" moet komen.

Oftewel een belegger die zijn belang in een obligatiefonds wil verkopen moet hiervoor een extra premie betalen.

In eerste instantie lijkt het een ordinaire belastingmaatregel. Maar dat de FED angstig is voor obligatiefondsen is bij nader inzien niet zo vreemd.

Door regelgeving mogen banken minder bedrijfsobligatieleningen hebben. Voor 2008 hadden banken ruim $ 235 mld aan leningen op de balans. Dat is nu nog maar een kwart.

Het bedrag is volledig opgenomen door beleggingsfondsen. Sterker nog in dit soort fondsen is er sinds 2008 ruim $ 1000 mld belegd.

En wellicht een bubble is. Onlangs heeft de Amerikaanse centrale bank geopperd dat op obligatiefondsen een zogenaamde "exitfee" moet komen. Oftewel een belegger die zijn belang in een obligatiefonds wil verkopen moet hiervoor een extra premie betalen. In eerste instantie lijkt het een ordinaire belastingmaatregel. Maar dat de FED angstig is voor obligatiefondsen is bij nader inzien niet zo vreemd. Door regelgeving mogen banken minder bedrijfsobligatieleningen hebben. Voor 2008 hadden banken ruim $ 235 mld aan leningen op de balans. Dat is nu nog maar een kwart. Het bedrag is volledig opgenomen door beleggingsfondsen. Sterker nog in dit soort fondsen is er sinds 2008 ruim $ 1000 mld belegd.