Dit heeft er volgens Theodoor Gilissen Bankiers mede voor gezorgd dat maandag de drukste dag was op qua emissies van Europese bedrijven dit jaar met een totaalbedrag van Eur 8 mrd.+

Daarbij is september nu al de beste maand sinds februari voor emissies van bedrijven uit de periferie. Onder andere Intesa Sanpaolo, Gas Natural, BBVA en Unicredit kwamen naar de markt.

De vraag naar een Eur 750 mln 5-jaars lening van Telefonica was zo hoog dat het bedrijf een dag later met Eur 250 mln extra naar de markt kwam met een risico-opslag die 100 bps lager lag.

Electricy Supply Board was het eerste Ierse bedrijf dat naar de obligatiemarkt kwam sinds het land in het reddingsprogramma terecht kwam in november 2010.

Rajoy overweegt om steun te vragen bij de ECB

Of de markt op korte termijn open blijft voor dit soort bedrijven is mede afhankelijk van de ontwikkelingen in Spanje belangrijk zijn. De Spaanse premier Rajoy liet gisteren weten dat hij er over nadenkt om steun te vragen bij de ECB en daarmee het OMT Programma in werking te laten treden.

Daarbij is het volgens Rajoy wel uitgesloten dat een volledig programma voor het land wordt aangevraagd en dat externe partijen niet kunnen bepalen met welke maatregelen de begroting op orde gebracht moet worden. Draghi heeft juist duidelijk gemaakt dat het aanvragen van steun conditioneel is aan hervormingen onder toezicht van de EU en het IMF.

Op dit essentiële punt zitten de Spaanse regering en de ECB volgens Theodoor Gilissen Bankiers dus nog lang niet op één lijn.

De troika heeft de begrotingsafspraken voor Portugal versoepeld, vooral op aanraden van het IMF.

Het beoogde begrotingstekort voor dit jaar is verhoogd van 4,5% naar 5% en voor 2013 van 3% naar 4,5%. In 2014 moet het land onder de 3% grens komen met een tekort van 2,5%. De versoepeling is vooral ingegeven door een verslechtering van groeivooruitzichten.

De troika is verder wel positief over de uitvoering van het programma en dit zal leiden tot de volgende uitbetaling van steun. Portugese obligaties hebben het dit jaar zeer goed gedaan met een rendement van de index van 45%. De 10-jaars risico-opslag staat op 670 bps nabij het laagste niveau sinds juni 2011.

Om volgend jaar succesvol de kapitaalmarkt te betreden met langlopende leningen, en daarmee ook opkopen door het OMT mogelijk te maken, zal dit nog wel verder moeten dalen. Zolang Portugal zich aan het programma houdt en structurele hervormingen doorvoert zal steun van Europese partners en het IMF waarschijnlijk zijn.

Dit heeft er volgens Theodoor Gilissen Bankiers mede voor gezorgd dat maandag de drukste dag was op qua emissies van Europese bedrijven dit jaar met een totaalbedrag van Eur 8 mrd.+ Daarbij is september nu al de beste maand sinds februari voor emissies van bedrijven uit de periferie. Onder andere Intesa Sanpaolo, Gas Natural, BBVA en Unicredit kwamen naar de markt. De vraag naar een Eur 750 mln 5-jaars lening van Telefonica was zo hoog dat het bedrijf een dag later met Eur 250 mln extra naar de markt kwam met een risico-opslag die 100 bps lager lag. Electricy Supply Board was het eerste Ierse bedrijf dat naar de obligatiemarkt kwam sinds het land in het reddingsprogramma terecht kwam in november 2010. Rajoy overweegt om steun te vragen bij de ECB Of de markt op korte termijn open blijft voor dit soort bedrijven is mede afhankelijk van de ontwikkelingen in Spanje belangrijk zijn. De Spaanse premier Rajoy liet gisteren weten dat hij er over nadenkt om steun te vragen bij de ECB en daarmee het OMT Programma in werking te laten treden. Daarbij is het volgens Rajoy wel uitgesloten dat een volledig programma voor het land wordt aangevraagd en dat externe partijen niet kunnen bepalen met welke maatregelen de begroting op orde gebracht moet worden. Draghi heeft juist duidelijk gemaakt dat het aanvragen van steun conditioneel is aan hervormingen onder toezicht van de EU en het IMF. Op dit essentiële punt zitten de Spaanse regering en de ECB volgens Theodoor Gilissen Bankiers dus nog lang niet op één lijn. De troika heeft de begrotingsafspraken voor Portugal versoepeld, vooral op aanraden van het IMF. Het beoogde begrotingstekort voor dit jaar is verhoogd van 4,5% naar 5% en voor 2013 van 3% naar 4,5%. In 2014 moet het land onder de 3% grens komen met een tekort van 2,5%. De versoepeling is vooral ingegeven door een verslechtering van groeivooruitzichten. De troika is verder wel positief over de uitvoering van het programma en dit zal leiden tot de volgende uitbetaling van steun. Portugese obligaties hebben het dit jaar zeer goed gedaan met een rendement van de index van 45%. De 10-jaars risico-opslag staat op 670 bps nabij het laagste niveau sinds juni 2011. Om volgend jaar succesvol de kapitaalmarkt te betreden met langlopende leningen, en daarmee ook opkopen door het OMT mogelijk te maken, zal dit nog wel verder moeten dalen. Zolang Portugal zich aan het programma houdt en structurele hervormingen doorvoert zal steun van Europese partners en het IMF waarschijnlijk zijn.