Volgens het economenteam van de BIS is er onvoldoende gebruik gemaakt van de tijdwinst die de politiek van superlage rentevoeten heeft opgeleverd om de schulden af te bouwen. Het gevolg is het opduiken van nieuwe financiële spanningen die onder andere hebben geleid tot het aantrekken van de rente.

De overheden hebben eerder redenen gezocht om hervormingen te kunnen uitstellen, liever dan de hand aan de ploeg te slaan. In geval de rente in de Verenigde Staten doorstijgt tot 3% kan het verlies voor de obligatiehouders inderdaad oplopen tot 1000 miljard dollar of zowat 8% van het BBP.

Volgens het economenteam van de BIS is er onvoldoende gebruik gemaakt van de tijdwinst die de politiek van superlage rentevoeten heeft opgeleverd om de schulden af te bouwen. Het gevolg is het opduiken van nieuwe financiële spanningen die onder andere hebben geleid tot het aantrekken van de rente. De overheden hebben eerder redenen gezocht om hervormingen te kunnen uitstellen, liever dan de hand aan de ploeg te slaan. In geval de rente in de Verenigde Staten doorstijgt tot 3% kan het verlies voor de obligatiehouders inderdaad oplopen tot 1000 miljard dollar of zowat 8% van het BBP.