In het verleden werd de rekening steevast afgewenteld op de rug van de belastingbetalers, maar financieel is dat niet langer houdbaar.

Maar de vraag of de gekozen strategie wel de juiste is, want ze is allesbehalve vrij van risico. Zowel obligatiehouders als klanten zijn namelijk noodzakelijk voor het voortbestaan van de bank.

Zonder klanten heeft een bank geen bestaansrecht en valt ze om, zonder obligatiehouders kan een bank zich niet op de juiste manier financieren.

Maar de nieuwe aanpak kan vooral een afdreigingseffect hebben, waarbij de banken worden aangespoord om hun Tier 1 capital ratios zodanig te versterken dat ze uit de gevarenzone blijven.

In het verleden werd de rekening steevast afgewenteld op de rug van de belastingbetalers, maar financieel is dat niet langer houdbaar. Maar de vraag of de gekozen strategie wel de juiste is, want ze is allesbehalve vrij van risico. Zowel obligatiehouders als klanten zijn namelijk noodzakelijk voor het voortbestaan van de bank. Zonder klanten heeft een bank geen bestaansrecht en valt ze om, zonder obligatiehouders kan een bank zich niet op de juiste manier financieren. Maar de nieuwe aanpak kan vooral een afdreigingseffect hebben, waarbij de banken worden aangespoord om hun Tier 1 capital ratios zodanig te versterken dat ze uit de gevarenzone blijven.