Het probleem is bekend: zonder ingrijpen zullen op het einde van dit jaar automatisch een aantal belastingverhogingen en uitgavenbeperkingen van kracht worden.

Deze ingrepen zullen automatisch een negatief economisch effect hebben, de economische groei zal er stevig onder te lijden hebben. Uiteindelijk zal de fiscale klip, in welke vorm dan ook, zowat alle Amerikanen in meer of mindere mate beroeren.

De werkloosheidsgraad zal vermoedelijk verder toenemen. President Obama zoekt daarom toenadering tot de republikeinen, in de hoop toch een oplossing voor het probleem te vinden.

Dat verklaart ook waarom de Amerikaanse beurzen eerder voorzichtig zijn geopend, hoewel de ondertoon zeker niet slecht kan worden genoemd. De belangrijkste indices noteren licht onder het slotniveau van afgelopen vrijdag, waarbij de koers van Apple een bescheiden herstel laat optekenen.

Het probleem is bekend: zonder ingrijpen zullen op het einde van dit jaar automatisch een aantal belastingverhogingen en uitgavenbeperkingen van kracht worden. Deze ingrepen zullen automatisch een negatief economisch effect hebben, de economische groei zal er stevig onder te lijden hebben. Uiteindelijk zal de fiscale klip, in welke vorm dan ook, zowat alle Amerikanen in meer of mindere mate beroeren. De werkloosheidsgraad zal vermoedelijk verder toenemen. President Obama zoekt daarom toenadering tot de republikeinen, in de hoop toch een oplossing voor het probleem te vinden. Dat verklaart ook waarom de Amerikaanse beurzen eerder voorzichtig zijn geopend, hoewel de ondertoon zeker niet slecht kan worden genoemd. De belangrijkste indices noteren licht onder het slotniveau van afgelopen vrijdag, waarbij de koers van Apple een bescheiden herstel laat optekenen.