In de komende weken zullen de Amerikaanse presidentsverkiezingen een steeds grotere schaduw op de financiële markten afwerpen.

Het ziet er echter naar uit dat de spanning uit de verkiezingsstrijd langzaam maar zeker aan het verdwijnen is, de zittende president Barack Obama lijkt zijn voorsprong op Mitt Romney steeds verder uit te bouwen.

In drie zogenaamde 'swing states', meer bepaald New Hampshire, Nevada en Noord-Carolina, ligt Obama nu voor op zijn republikeinse tegenkandidaat. In zes andere 'swing states', Ohio, Florida, Virginia, Colorado, Wisconsin en Iowa lag de zittende president al voor op zijn tegenstander.

Cijfers over huizenmarkt verrasten in aangename zin

In de Verenigde Staten daalden de leidende indicatoren van augustus maar de cijfers over de huizenmarkt verrasten wel in
positieve zin. De Empire State Manufacturing index van de New York Fed bleef onder de verwachtingen maar de Philly Fed index deed het dan weer iets beter.

In de eurozone bleef de ZEW-index, die het sentiment bij institutionele investeerders meet, boven de verwachtingen. Het was de eerste maand-opmaand stijging sinds april. De PMI index (industriële activiteit) van de eurozone daalde naar het laagste peil sinds juni 2009.

Op de grondstoffenmarkten werd energie fors goedkoper terwijl ook de granen en de landbouwgrondstoffen terrein moesten prijsgeven.

In de komende weken zullen de Amerikaanse presidentsverkiezingen een steeds grotere schaduw op de financiële markten afwerpen. Het ziet er echter naar uit dat de spanning uit de verkiezingsstrijd langzaam maar zeker aan het verdwijnen is, de zittende president Barack Obama lijkt zijn voorsprong op Mitt Romney steeds verder uit te bouwen. In drie zogenaamde 'swing states', meer bepaald New Hampshire, Nevada en Noord-Carolina, ligt Obama nu voor op zijn republikeinse tegenkandidaat. In zes andere 'swing states', Ohio, Florida, Virginia, Colorado, Wisconsin en Iowa lag de zittende president al voor op zijn tegenstander. Cijfers over huizenmarkt verrasten in aangename zinIn de Verenigde Staten daalden de leidende indicatoren van augustus maar de cijfers over de huizenmarkt verrasten wel in positieve zin. De Empire State Manufacturing index van de New York Fed bleef onder de verwachtingen maar de Philly Fed index deed het dan weer iets beter. In de eurozone bleef de ZEW-index, die het sentiment bij institutionele investeerders meet, boven de verwachtingen. Het was de eerste maand-opmaand stijging sinds april. De PMI index (industriële activiteit) van de eurozone daalde naar het laagste peil sinds juni 2009. Op de grondstoffenmarkten werd energie fors goedkoper terwijl ook de granen en de landbouwgrondstoffen terrein moesten prijsgeven.