Nyrstarbeleggers hebben het de afgelopen tijd hard te verduren gehad. Spelbrekers waren voornamelijk de daling van de zinkprijs op de internationale grondstoffenmarkten als gevolg van de recessievrees in 2011 en begin 2012.

Daarnaast waren er de specifieke problemen met de Finse partner Talvivaara. In 2010 sloot Nyrstar een leveringsovereenkomst met Talvivaara.

De Balense zinkspecialist neemt alle geproduceerde zink af van de Finse groep. Dat zink gaat vooral naar de zinksmelter in het Nederlandse Budel.

Maar in 2012 moesten de Finnen niet minder dan vier keer waarschuwen voor een lagere productie. Op 15 oktober 2012 verklaarde Talvivaara dat een productie van 17.000 ton nikkel en 35.000 tot 40.000 ton zink zo goed als onmogelijk werd. Bijgevolg moest Nyrstar zich elders gaan bevoorraden en dit brengt natuurlijk extra kosten met zich mee.

Maar sinds de zomermaanden van 2012 lijkt het tij te keren en kan Nyrstar profiteren van de verbeterde economische perspectieven.

Nu de fameuze "fiscal cliff" van de baan is, zijn de kansen op een recessie in één van de belangrijkste wereldeconomiën geslonken. Vandaar de mijnbouwgroepen gisteren aan het feest waren op de internationale aandelenmarkten. Naast ArcelorMittal neemt Van Herck daarom Nyrstar ook in de portefeuille op.

Nyrstarbeleggers hebben het de afgelopen tijd hard te verduren gehad. Spelbrekers waren voornamelijk de daling van de zinkprijs op de internationale grondstoffenmarkten als gevolg van de recessievrees in 2011 en begin 2012. Daarnaast waren er de specifieke problemen met de Finse partner Talvivaara. In 2010 sloot Nyrstar een leveringsovereenkomst met Talvivaara. De Balense zinkspecialist neemt alle geproduceerde zink af van de Finse groep. Dat zink gaat vooral naar de zinksmelter in het Nederlandse Budel. Maar in 2012 moesten de Finnen niet minder dan vier keer waarschuwen voor een lagere productie. Op 15 oktober 2012 verklaarde Talvivaara dat een productie van 17.000 ton nikkel en 35.000 tot 40.000 ton zink zo goed als onmogelijk werd. Bijgevolg moest Nyrstar zich elders gaan bevoorraden en dit brengt natuurlijk extra kosten met zich mee. Maar sinds de zomermaanden van 2012 lijkt het tij te keren en kan Nyrstar profiteren van de verbeterde economische perspectieven. Nu de fameuze "fiscal cliff" van de baan is, zijn de kansen op een recessie in één van de belangrijkste wereldeconomiën geslonken. Vandaar de mijnbouwgroepen gisteren aan het feest waren op de internationale aandelenmarkten. Naast ArcelorMittal neemt Van Herck daarom Nyrstar ook in de portefeuille op.