Nu ook negatieve rente in Japan

Tokyo, Japan © Reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De verrassing van de dag op de financiële markten kwam uit Japan. Daar besliste de Bank of Japan om het voorbeeld van de Europese Centrale Bank te volgen en ook geld te vragen (-0,1%) aan banken op het geld dat bij de centrale bank wordt geplaatst.

Het instellen van een negatieve rente is een nieuwe poging om de weer kwakkelende Japanse economie aan te zwengelen. Voorzitter Kuroda zet zo de volgende stap in de valuta-oorlog. De reacties waren klassiek: een verzwakkende yen, een stijgende Nikkei-index en een dalende rente. De 10-jarige rente op Japans overheidspapier zakte van 0,22 naar 0,09 procent. Na Zwitserland dreigt Japan het tweede belangrijke westerse land te worden met een negatieve 10-jarige rente.

Amerikaanse beleggers reageerden vandaag erg teleurgesteld op het kwartaalrapport van ‘s werelds grootste onlineretailer Amazon.com (-10,5% bij start op Wall Street), dat gisteren na beurs was bekendgemaakt. De omzet steeg weliswaar 22 procent tot 35,7 miljard dollar, maar kwam toch 200 miljoen dollar onder de gemiddelde schatting van de analisten uit. Veel ernstiger was het feit dat de winst slechts 482 miljoen dollar of 1 dollar per aandeel bedroeg tegenover een analistenconsensus van 743 miljoen dollar of 1,55 dollar per aandeel. CEO en hoofdaandeelhouder Jeffrey Bezos besliste bijkomend te investeren (kosten +33%) en dat woog uiteraard op de winstmarge.

Blikvanger, maar dan op een positieve manier, in de Europese Stoxx600-index was vandaag Gamesa (+18,8%). De Spaanse bouwer van windturbines was het voorwerp van overnamegeruchten. Het Duitse Siemens zou in gesprek zijn met de elektriciteitsproducent Iberdrola, dat met 20 procent van de aandelen de belangrijkste aandeelhouder van Gamesa is, over de overname van dat pakket. Siemens zou Deutsche Bank hebben ingeschakeld om de overname te bestuderen. De combinatie Siemens-Gamesa zou de grootste producent van windmolens ter wereld worden met een marktaandeel van 15 procent tegenover 11 procent voor General Electric en 10 procent voor Vestas Wind Systems. Samen zouden ze over een geïnstalleerd vermogen van 60 gigawatt (GW) of 60.000 megawatt beschikken.

Het Gentse biotechbedrijf Ablynx (+2,2%) heeft 8 miljoen euro mijlpaalbetaling ontvangen van het Duitse farmabedrijf Boehringer Ingelheim. Die cheque is het gevolg van de overstap naar de kliniek (start klinische fase I) met een bi-specifiek nanobody in kankerpatiënten. Beide partijen hebben al sinds 2007 een strategische alliantie en daaruit heeft Ablynx al meer dan 75 miljoen euro betalingen mogen ontvangen en het is duidelijk dat er nog programma’s klaar staan om een klinische studie op te starten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content