De top van het bedrijf is te lang aangebleven. Oud-topman Daniel Vasella vindt het nog altijd moeilijk om de nieuwe CEO Joe Jimenez ongestoord zijn werk te laten doen.

Nieuwe, succesvolle producten dienen zich echter aan. Bijvoorbeeld Afinitor voor de behandeling van borstkanker, het oogmedicijn Lucentis en het MS-medijcijn Gilenya.

Farma is goed voor de helft van de omzet van het bedrijf. Het bedrijf is ook goed gepositioneerd in vaccins, een belangrijk segment. De blootstelling aan opkomende markten is aanzienlijk en groeit nog altijd.

Het bedrijf beschikt over een gezonde balans en kasstroom. De winst per aandeel groeit weer na een terugval in 2012. De waardering van het aandeel is laag.

Na de rally van het aandeel in 1996, toen chemiegiganten Ciba en Sandoz hun farma-activiteiten in Novartis bundelden, bleef de koers hangen in de bandbreedte CHF 50 en CHF 75.

Novartis kan nu meeliften op de verbeterde vooruitzichten voor de farmaceutische industrie door de komst van een nieuwe generatie biologische medicijnen.

Overnames zijn mogelijk noodzakelijk maar die geven de koers van het aandeel en de outlook een impuls.

Novartis hoopte op een fusie met Roche, maar dat scenario is onwaarschijnlijk. Het belang van 33% dat Novartis in Roche heeft opgebouwd zou ten gelde kunnen worden gemaakt en worden gebruikt voor een mooie overname.

Na jaren van teleurstellende rendementen - ten dele gecompenseerd door een dividendrendement van 3,7% - kan 2013 wel eens de ommekeer beteken voor Novartis.

De analisten van ABN Amro verhogen het koersdoel van CHF 70 naar CHF 75 en plaatsen het aandeel op de Aanbevolen Lijst.

De top van het bedrijf is te lang aangebleven. Oud-topman Daniel Vasella vindt het nog altijd moeilijk om de nieuwe CEO Joe Jimenez ongestoord zijn werk te laten doen. Nieuwe, succesvolle producten dienen zich echter aan. Bijvoorbeeld Afinitor voor de behandeling van borstkanker, het oogmedicijn Lucentis en het MS-medijcijn Gilenya. Farma is goed voor de helft van de omzet van het bedrijf. Het bedrijf is ook goed gepositioneerd in vaccins, een belangrijk segment. De blootstelling aan opkomende markten is aanzienlijk en groeit nog altijd. Het bedrijf beschikt over een gezonde balans en kasstroom. De winst per aandeel groeit weer na een terugval in 2012. De waardering van het aandeel is laag. Na de rally van het aandeel in 1996, toen chemiegiganten Ciba en Sandoz hun farma-activiteiten in Novartis bundelden, bleef de koers hangen in de bandbreedte CHF 50 en CHF 75. Novartis kan nu meeliften op de verbeterde vooruitzichten voor de farmaceutische industrie door de komst van een nieuwe generatie biologische medicijnen. Overnames zijn mogelijk noodzakelijk maar die geven de koers van het aandeel en de outlook een impuls. Novartis hoopte op een fusie met Roche, maar dat scenario is onwaarschijnlijk. Het belang van 33% dat Novartis in Roche heeft opgebouwd zou ten gelde kunnen worden gemaakt en worden gebruikt voor een mooie overname. Na jaren van teleurstellende rendementen - ten dele gecompenseerd door een dividendrendement van 3,7% - kan 2013 wel eens de ommekeer beteken voor Novartis. De analisten van ABN Amro verhogen het koersdoel van CHF 70 naar CHF 75 en plaatsen het aandeel op de Aanbevolen Lijst.