Het Europees resultatenseizoen is vandaag officieel op gang geschoten. De Zwitserse farmareus Novartis verhoogde vanmorgen de omzetprognose voor het volledige boekjaar.

Daarnaast gaat de aandacht van de beleggers nog steeds uit naar de rentepolitiek van de Europese Centrale Bank.

Vermits het bodemtarief (de reporente) al geruime tijd op nul staat, beschikt de ECB volgens professor Stefan Duchateau over steeds minder wapens op de Europese economische recessie te bestrijden: verdere dalingen van de korte termijnrente hebben immers geen invloed meer terwijl de ECB (in tegenstelling tot de Amerikaanse Fed) niet kan overgaan tot een "quantitative easing".

Dit laatste houdt immers in dat obligaties die uitstaan op lange termijn systematisch worden opgekocht door de centrale bank om zodoende, naast de korte termijn-, ook de lange termijnrentetarieven laag te houden en investeringen aan te wakkeren.

Een dergelijk initiatief kan echter de politiek van de ECB doorkruisen waarbij systematisch obligaties van probleemlanden moeten worden opgekocht.

Het Europees resultatenseizoen is vandaag officieel op gang geschoten. De Zwitserse farmareus Novartis verhoogde vanmorgen de omzetprognose voor het volledige boekjaar. Daarnaast gaat de aandacht van de beleggers nog steeds uit naar de rentepolitiek van de Europese Centrale Bank. Vermits het bodemtarief (de reporente) al geruime tijd op nul staat, beschikt de ECB volgens professor Stefan Duchateau over steeds minder wapens op de Europese economische recessie te bestrijden: verdere dalingen van de korte termijnrente hebben immers geen invloed meer terwijl de ECB (in tegenstelling tot de Amerikaanse Fed) niet kan overgaan tot een "quantitative easing". Dit laatste houdt immers in dat obligaties die uitstaan op lange termijn systematisch worden opgekocht door de centrale bank om zodoende, naast de korte termijn-, ook de lange termijnrentetarieven laag te houden en investeringen aan te wakkeren. Een dergelijk initiatief kan echter de politiek van de ECB doorkruisen waarbij systematisch obligaties van probleemlanden moeten worden opgekocht.