Dit zei Nout Wellink, voormalig president van De Nederlandsche Bank, eerder deze week in Amsterdam tijdens het Investment Forum 2012 met als thema 'Eurozone: vloek of zegen'.

Wellink gaf een toespraak tijdens het forum in het Amsterdamse Concertgebouw, dat werd georganiseerd door de grote internationale vermogensbeheerders DWS Investments, Fidelity Worldwide Investment en Schroders Investment Management.

Volgens Wellink heeft de ECB de omvang van haar balans zich wel erg afhankelijk gemaakt van de bancaire sector. "Banken konden via de LTRO's onbeperkt geld lenen bij de ECB tegen een relatief zwak onderpand. Ik begrijp dat de ECB op deze manier rust wilde brengen op de financiële markten, maar ik zou hebben geaarzeld om zoveel geld in de bancaire sector te stoppen", aldus Wellink, die tot medio 2011 president was van De Nederlandse Bank, en in het bestuur zat van de ECB.

Wellink zou ook liever een LRTO van één jaar in plaats van drie jaar hebben gezien, omdat de ECB dan beter de vinger aan de pols had kunnen houden, met een lager risicoprofiel.

Nout Wellink: "Tijdens het forum debatteerden de CIO's van de drie organiserende vermogensbeheerders met financiële professionals over de toekomst van de eurozone. Volgens de CIO's Dominic Rossi van Fidelity en Alan Brown van Schroders zal Griekenland waarschijnlijk ergens in de komende 12 tot 18 maanden uit de eurozone stappen, en is dit uiteindelijk ook beter voor het land zelf omdat de recessie waarin het zit eerder overwonnen kan worden. De CIO van DWS, Asoka Wöhrmann, waarschuwde voor de enorme kosten die een Grieks vertrek met zich mee zou brengen, en benadrukte het belang van politieke wil om de eurozone goed te laten functioneren en intact te houden."

Dit zei Nout Wellink, voormalig president van De Nederlandsche Bank, eerder deze week in Amsterdam tijdens het Investment Forum 2012 met als thema 'Eurozone: vloek of zegen'. Wellink gaf een toespraak tijdens het forum in het Amsterdamse Concertgebouw, dat werd georganiseerd door de grote internationale vermogensbeheerders DWS Investments, Fidelity Worldwide Investment en Schroders Investment Management. Volgens Wellink heeft de ECB de omvang van haar balans zich wel erg afhankelijk gemaakt van de bancaire sector. "Banken konden via de LTRO's onbeperkt geld lenen bij de ECB tegen een relatief zwak onderpand. Ik begrijp dat de ECB op deze manier rust wilde brengen op de financiële markten, maar ik zou hebben geaarzeld om zoveel geld in de bancaire sector te stoppen", aldus Wellink, die tot medio 2011 president was van De Nederlandse Bank, en in het bestuur zat van de ECB. Wellink zou ook liever een LRTO van één jaar in plaats van drie jaar hebben gezien, omdat de ECB dan beter de vinger aan de pols had kunnen houden, met een lager risicoprofiel. Nout Wellink: "Tijdens het forum debatteerden de CIO's van de drie organiserende vermogensbeheerders met financiële professionals over de toekomst van de eurozone. Volgens de CIO's Dominic Rossi van Fidelity en Alan Brown van Schroders zal Griekenland waarschijnlijk ergens in de komende 12 tot 18 maanden uit de eurozone stappen, en is dit uiteindelijk ook beter voor het land zelf omdat de recessie waarin het zit eerder overwonnen kan worden. De CIO van DWS, Asoka Wöhrmann, waarschuwde voor de enorme kosten die een Grieks vertrek met zich mee zou brengen, en benadrukte het belang van politieke wil om de eurozone goed te laten functioneren en intact te houden."