Dat wil niet zeggen dat Roubini, die de bijnaam Dr. Doom draagt, plots een optimist is geworden. Hij ziet weliswaar licht aan het einde van de tunnel, maar dat licht is nog een eindje verwijderd.

Roubini verwacht geen onmiddellijk herstel van de Amerikaanse economie en - per uitbreiding - voor de wereldeconomie. De meeste economen zijn in zijn visie nog te positief, hij verwacht nog dat de beurskoersen hun dieptepunt nog eens gaan testen.

Bovendien zou de werkloosheid in de VS kunnen oplopen tot boven 10%. Het plan van minister van Financiën Tim Geithner om de toxic assets van de balansen van de banken te verwijderen, zal volgens Nouriel Roubini de solvabiliteit van de financiële instellingen helpen versterken.

Nouriel Roubini is echter nog steeds van mening dat de banken die de stress test niet doorstaan genationaliseerd moeten worden, gereorganiseerd en vervolgens opnieuw verkocht. Deze banken zijn namelijk niet solvabel.

In laatstgenoemd scenario zouden ditmaal ook de obligatiehouders niet worden gespaard. Die zijn tot dusver gespaard gebleven, echter op kosten van de belastingbetalers.

Dat kan echter pijn doen bij verzekeraars, pensioenfondsen en andere institutionele beleggers. Die hebben in de afgelopen jaren allemaal geprofiteerd van de hoge coupons die banken op hun obligaties uitkeerden.

Dat wil niet zeggen dat Roubini, die de bijnaam Dr. Doom draagt, plots een optimist is geworden. Hij ziet weliswaar licht aan het einde van de tunnel, maar dat licht is nog een eindje verwijderd. Roubini verwacht geen onmiddellijk herstel van de Amerikaanse economie en - per uitbreiding - voor de wereldeconomie. De meeste economen zijn in zijn visie nog te positief, hij verwacht nog dat de beurskoersen hun dieptepunt nog eens gaan testen. Bovendien zou de werkloosheid in de VS kunnen oplopen tot boven 10%. Het plan van minister van Financiën Tim Geithner om de toxic assets van de balansen van de banken te verwijderen, zal volgens Nouriel Roubini de solvabiliteit van de financiële instellingen helpen versterken.Nouriel Roubini is echter nog steeds van mening dat de banken die de stress test niet doorstaan genationaliseerd moeten worden, gereorganiseerd en vervolgens opnieuw verkocht. Deze banken zijn namelijk niet solvabel. In laatstgenoemd scenario zouden ditmaal ook de obligatiehouders niet worden gespaard. Die zijn tot dusver gespaard gebleven, echter op kosten van de belastingbetalers. Dat kan echter pijn doen bij verzekeraars, pensioenfondsen en andere institutionele beleggers. Die hebben in de afgelopen jaren allemaal geprofiteerd van de hoge coupons die banken op hun obligaties uitkeerden.