Hij beschouwt Spanje als het zwakke broertje uit de eurozone. Dit land zou er de oorzaak van kunnen worden dat de muntunie uit elkaar wordt. Dat zou echter niet in de onmiddellijke toekomst gebeuren, in de eerste jaren ziet Roubini niet echt gevaren opduiken.

De visie van Roubini staat haaks op die van ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet, die het idee van het uiteenvallen van de Europese Monetaire Unie ronduit 'absurd' vindt. Trichet ziet daar geen enkel gevaar voor.

De speculatie over het toenemen van het uiteenvallen van de Europese Monetaire Unie is toegenomen als gevolg van de problemen met Griekenland. Dat land wordt met oplopende begrotingstekorten geconfronteerd.

Griekenland is echter geen alleenstaand geval, ook Ierland en Spanje worden met gelijkaardige problemen geconfronteerd.

Roubini sluit niet uit dat sommige van de vermelde landen gedwongen zullen worden om de eurozone te verlaten.

In de Europese Monetaire Unie hebben we nu een sterk centrum en een zwakke periferie en dergelijke toestand is volgens de professor niet langer houdbaar. Hij spreekt van een eerste test van de houdbaarheid van de Europese Monetaire Unie.

Spanje is de zwakste schakel binnen die Europese Monetaire Unie omdat het de naar grootte vierde Europese economie is, met een hogere werkloosheid en zwakkere banken. Wanneer Spanje in de problemen raakt, zou dat een ramp voor de Europese Monetaire Unie betekenen.

Hij beschouwt Spanje als het zwakke broertje uit de eurozone. Dit land zou er de oorzaak van kunnen worden dat de muntunie uit elkaar wordt. Dat zou echter niet in de onmiddellijke toekomst gebeuren, in de eerste jaren ziet Roubini niet echt gevaren opduiken. De visie van Roubini staat haaks op die van ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet, die het idee van het uiteenvallen van de Europese Monetaire Unie ronduit 'absurd' vindt. Trichet ziet daar geen enkel gevaar voor. De speculatie over het toenemen van het uiteenvallen van de Europese Monetaire Unie is toegenomen als gevolg van de problemen met Griekenland. Dat land wordt met oplopende begrotingstekorten geconfronteerd. Griekenland is echter geen alleenstaand geval, ook Ierland en Spanje worden met gelijkaardige problemen geconfronteerd. Roubini sluit niet uit dat sommige van de vermelde landen gedwongen zullen worden om de eurozone te verlaten. In de Europese Monetaire Unie hebben we nu een sterk centrum en een zwakke periferie en dergelijke toestand is volgens de professor niet langer houdbaar. Hij spreekt van een eerste test van de houdbaarheid van de Europese Monetaire Unie. Spanje is de zwakste schakel binnen die Europese Monetaire Unie omdat het de naar grootte vierde Europese economie is, met een hogere werkloosheid en zwakkere banken. Wanneer Spanje in de problemen raakt, zou dat een ramp voor de Europese Monetaire Unie betekenen.