Investeerders zitten met de handen in het haar. In welke munt kan men zonder kopzorgen investeren? Alle munten lijken wel zeer slechte vooruitzichten te hebben. De laatste dagen en weken heeft het vertrouwen in zogenaamde veilige munten, de Amerikaanse dollar, de Japanse yen en de Zwitserse frank flinke deuken gekregen. Het jongste slachtofer was de USD na de aankondiging van de Federal Reserve dat ze extra geld zal creëren.

Daaropvolgende inflatievrees zorgt voor druk net als het vooruitzicht van blijvend lage rentevoeten, wat lagere opbrengsten voor investeringen in de VS zullen inhouden. De Zwitserse frank van haar kant verzwakte vooral vorige week. De Zwitserse Centrale Bank gaat haar eigen munt naar beneden halen met ingrepen op de wisselmarkten om de export te bevorderen en de inzinkende economie te stimuleren. Ook haar Japanse collega zit op dezelfde golflengte. De yen is te duur wat de zieltogende Japanse economie, -12% in het vierde kwartaal, rake klappen bezorgd.

Kanttekeningen euro

En de euro? Hoewel de Europese eenheidsmunt de laatste weken wat is hersteld, toch kunnen heel wat kanttekeningen naar de euro worden geplaatst. Het gebrek aan eensgezindheid binnen de eurozone, de verschillen tussen de leden, de verbondenheid met het kwakkelende Oost-Europa en de beperkte stimuleringsmaatregelen van de centrale bank en de verschillende overheden. Voor het Britse pond lijkt het ergste achter de rug. Het is tegen alle munten gekelderd en houdt al rekening met alle negatieve factoren die rond het Verenigd Koninkrijk hangen. Desondanks zijn de zeer sombere vooruitzichten van het VK niet van dien aard om met het pond op beide oren te kunnen slapen.

De NOK heeft Troeven

In het legertje munten springt één in het oog: de Noorse kroon (NOK). Heel wat elementen pleiten in tegenstelling tot de eerder aangehaalde munten in haar voordeel. Een meevaller is dat de munt heel wat van zijn pluimen heeft verloren toen de olieprijs van 147 tot 35 USD per vat is teruggevallen. Een euro kostte op het dieptepunt van de olieprijs 10 NOK tegenover 7,5 NOK op de top (nu, 8,66 NOK) Noorwegen is buiten de OPEC-landen één van de belangrijkste olieproducenten ter wereld. De olieprijs is zich echter aan het herpakken terwijl de vooruitzichten voor olie door de beperkte exploratie op middellange termijn vrij positief zijn.

Op economisch vlak staat het Scandinavische land relatief gezien vrij sterk voor. In het vierde kwartaal groeide de economie met meer dan 1% terwijl het land een overschot heeft op zijn lopende rekening. De Noorse banksector heeft zich daarenboven in relatieve termen veel minder bezondigd aan verkeerde investeringen en staat er niet zo slecht voor. Het grootste voordeel is echter dat de overheid over enorme reserves beschikt. Het overheidsfonds heeft meer dan 200 miljard EUR. Dit alles betekent dat de Noorse centrale bank zeker niet zal moeten grijpen naar het muntverzwakkende beleid van kwantitatieve versoepeling.

Investeerders zitten met de handen in het haar. In welke munt kan men zonder kopzorgen investeren? Alle munten lijken wel zeer slechte vooruitzichten te hebben. De laatste dagen en weken heeft het vertrouwen in zogenaamde veilige munten, de Amerikaanse dollar, de Japanse yen en de Zwitserse frank flinke deuken gekregen. Het jongste slachtofer was de USD na de aankondiging van de Federal Reserve dat ze extra geld zal creëren. Daaropvolgende inflatievrees zorgt voor druk net als het vooruitzicht van blijvend lage rentevoeten, wat lagere opbrengsten voor investeringen in de VS zullen inhouden. De Zwitserse frank van haar kant verzwakte vooral vorige week. De Zwitserse Centrale Bank gaat haar eigen munt naar beneden halen met ingrepen op de wisselmarkten om de export te bevorderen en de inzinkende economie te stimuleren. Ook haar Japanse collega zit op dezelfde golflengte. De yen is te duur wat de zieltogende Japanse economie, -12% in het vierde kwartaal, rake klappen bezorgd. Kanttekeningen euro En de euro? Hoewel de Europese eenheidsmunt de laatste weken wat is hersteld, toch kunnen heel wat kanttekeningen naar de euro worden geplaatst. Het gebrek aan eensgezindheid binnen de eurozone, de verschillen tussen de leden, de verbondenheid met het kwakkelende Oost-Europa en de beperkte stimuleringsmaatregelen van de centrale bank en de verschillende overheden. Voor het Britse pond lijkt het ergste achter de rug. Het is tegen alle munten gekelderd en houdt al rekening met alle negatieve factoren die rond het Verenigd Koninkrijk hangen. Desondanks zijn de zeer sombere vooruitzichten van het VK niet van dien aard om met het pond op beide oren te kunnen slapen.De NOK heeft Troeven In het legertje munten springt één in het oog: de Noorse kroon (NOK). Heel wat elementen pleiten in tegenstelling tot de eerder aangehaalde munten in haar voordeel. Een meevaller is dat de munt heel wat van zijn pluimen heeft verloren toen de olieprijs van 147 tot 35 USD per vat is teruggevallen. Een euro kostte op het dieptepunt van de olieprijs 10 NOK tegenover 7,5 NOK op de top (nu, 8,66 NOK) Noorwegen is buiten de OPEC-landen één van de belangrijkste olieproducenten ter wereld. De olieprijs is zich echter aan het herpakken terwijl de vooruitzichten voor olie door de beperkte exploratie op middellange termijn vrij positief zijn. Op economisch vlak staat het Scandinavische land relatief gezien vrij sterk voor. In het vierde kwartaal groeide de economie met meer dan 1% terwijl het land een overschot heeft op zijn lopende rekening. De Noorse banksector heeft zich daarenboven in relatieve termen veel minder bezondigd aan verkeerde investeringen en staat er niet zo slecht voor. Het grootste voordeel is echter dat de overheid over enorme reserves beschikt. Het overheidsfonds heeft meer dan 200 miljard EUR. Dit alles betekent dat de Noorse centrale bank zeker niet zal moeten grijpen naar het muntverzwakkende beleid van kwantitatieve versoepeling.