Sinds 2009 zit de Scandinavische munt in een opwaartse trend. Begin maart 2012 piekte ze zelfs op 7,4 kroon voor één euro, een hoogtepunt sinds negen jaar.

Met het grootste begrotingsoverschot van de landen met een AAA-rating en een soeverein fonds van 435 miljard euro, dat gespijsd wordt met inkomsten uit olie, stelt Noorwegen de beleggers gerust. Waarom blijven de analisten van Belfius Research positief voor de Noorse kroon?

Economie zit stevig in het zadel

Hoewel de Noorse economie sterk afhankelijk blijft van de olieprijs, zit ze toch stevig in het zadel. Momenteel is ze zelfs één van de meest concurrerende economieën in de wereld.

Bovendien zijn de vooruitzichten in Noorwegen veel gunstiger dan in de eurozone. Zo is het algemeen handelsoverschot van het land aanzienlijk en heeft de handelsbalans een structureel overschot, wat de komende jaren wellicht zal aanhouden.

Dankzij zijn solide reserves is het land in staat om economische schokken op te vangen. Het kan bogen op het tweede grootste soeverein fonds in de wereld.

Ten slotte is de hoge olieprijs een extra troef voor de munt. Hij zou echter ook nefast kunnen uitvallen, doordat een stijging van de olieprijs de druk op de munt dreigt te vergroten.

Kortom: gelet op de huidige crisis in de eurozone blijft de Scandinavische munt haar rol van vluchtwaarde verder vervullen, hoewel ze vrijwel hetzelfde peil van tien jaar geleden bereikt heeft.

Een mogelijke wereldwijde recessie zou de vraag naar olie kunnen doen dalen, en bijgevolg de Noorse kroon onder druk kunnen zetten.

Daarnaast zou het veeleer beperkte volume dat dagelijks in NOK verhandeld wordt, de koers van de munt negatief kunnen beïnvloeden als de nervositeit op de markten toeslaat.

Ten slotte ondersteunt de carry trade de kroon en zou een rentedaling de attractiviteit van de munt kunnen wegnemen en ze in waarde doen verminderen.

Gezien de goede economische vooruitzichten en de uitstekende fundamentals hoort een belegging in Noorse kroon volgens Belfius Research nog altijd thuis in een gediversifieerde portefeuille.

Sinds 2009 zit de Scandinavische munt in een opwaartse trend. Begin maart 2012 piekte ze zelfs op 7,4 kroon voor één euro, een hoogtepunt sinds negen jaar. Met het grootste begrotingsoverschot van de landen met een AAA-rating en een soeverein fonds van 435 miljard euro, dat gespijsd wordt met inkomsten uit olie, stelt Noorwegen de beleggers gerust. Waarom blijven de analisten van Belfius Research positief voor de Noorse kroon? Economie zit stevig in het zadel Hoewel de Noorse economie sterk afhankelijk blijft van de olieprijs, zit ze toch stevig in het zadel. Momenteel is ze zelfs één van de meest concurrerende economieën in de wereld. Bovendien zijn de vooruitzichten in Noorwegen veel gunstiger dan in de eurozone. Zo is het algemeen handelsoverschot van het land aanzienlijk en heeft de handelsbalans een structureel overschot, wat de komende jaren wellicht zal aanhouden. Dankzij zijn solide reserves is het land in staat om economische schokken op te vangen. Het kan bogen op het tweede grootste soeverein fonds in de wereld. Ten slotte is de hoge olieprijs een extra troef voor de munt. Hij zou echter ook nefast kunnen uitvallen, doordat een stijging van de olieprijs de druk op de munt dreigt te vergroten. Kortom: gelet op de huidige crisis in de eurozone blijft de Scandinavische munt haar rol van vluchtwaarde verder vervullen, hoewel ze vrijwel hetzelfde peil van tien jaar geleden bereikt heeft. Een mogelijke wereldwijde recessie zou de vraag naar olie kunnen doen dalen, en bijgevolg de Noorse kroon onder druk kunnen zetten. Daarnaast zou het veeleer beperkte volume dat dagelijks in NOK verhandeld wordt, de koers van de munt negatief kunnen beïnvloeden als de nervositeit op de markten toeslaat. Ten slotte ondersteunt de carry trade de kroon en zou een rentedaling de attractiviteit van de munt kunnen wegnemen en ze in waarde doen verminderen. Gezien de goede economische vooruitzichten en de uitstekende fundamentals hoort een belegging in Noorse kroon volgens Belfius Research nog altijd thuis in een gediversifieerde portefeuille.