Bovendien heeft Noorwegen nog steeds een surplus op de begroting en zien de pensioenreserves van het land aanzienlijk. Norges Bank verhoogde dan ook de basisrente met een kwart procent tot 2%.

De verrassing kwam niet onverwacht, er deden al geruime tijd geruchten de ronde dat Noorwegen de basisrente zou gaan verhogen. Die waren onder andere gebaseerd op de economische groei die recent is versneld.

In maart steeg het consumentenvertrouwen tot het hoogste niveau voor de afgelopen acht maanden. De werkloosheid is in Noorwegen anderzijds nog steeds de laagste in Europa.

Over het eerste kwartaal zijn de huizenprijzen met 3,40% gestegen, zodat oververhitting van de vastgoedmarkt dreigt. Bjoern-Roger Wilhelmsen, econoom bij First Securities in Oslo, is van mening dat de Noorse economie in lijn met de verwachtingen groeit.

Bovendien heeft Noorwegen nog steeds een surplus op de begroting en zien de pensioenreserves van het land aanzienlijk. Norges Bank verhoogde dan ook de basisrente met een kwart procent tot 2%. De verrassing kwam niet onverwacht, er deden al geruime tijd geruchten de ronde dat Noorwegen de basisrente zou gaan verhogen. Die waren onder andere gebaseerd op de economische groei die recent is versneld. In maart steeg het consumentenvertrouwen tot het hoogste niveau voor de afgelopen acht maanden. De werkloosheid is in Noorwegen anderzijds nog steeds de laagste in Europa. Over het eerste kwartaal zijn de huizenprijzen met 3,40% gestegen, zodat oververhitting van de vastgoedmarkt dreigt. Bjoern-Roger Wilhelmsen, econoom bij First Securities in Oslo, is van mening dat de Noorse economie in lijn met de verwachtingen groeit.