De opbrengst die de Noorse staat ontvangt uit de olie-exploitatie belegt men hierin. In totaal is het fonds nu $ 726 mld groot.

Van dat bedrag wordt er voor 36,7% belegd in obligaties. En dat is het laagste niveau sinds 1996. De reden hiervoor zien we ook in de kwartaalcijfers.

Het fonds heeft in het eerste kwartaal op haar obligatiebeleggingen slechts 1,1% rendement gemaakt. Er zijn in de afgelopen periode ook diverse maatregelen genomen om een eventuele forse daling van de obligatiekoersen te kunnen ondervangen.

Een van de belangrijkste is dat het fonds de gemiddelde looptijd (duration) van de portefeuille heeft verlaagd van 6 jaar naar 5 jaar.

Een andere actie die men heeft genomen is het meer verdelen over diverse valuta.

Opvallend is overigens dat de directievoorzitter Yngve Slyngstad nog altijd wel een grote voorkeur heeft voor Amerikaanse overheidsobligaties.

De reden daarvoor is dat de leningen hiervan een goede liquiditeit hebben en als veilige haven kunnen fungeren. Dat de opbrengst ook van deze leningen laag is neemt hij blijkbaar voor lief.

De opbrengst die de Noorse staat ontvangt uit de olie-exploitatie belegt men hierin. In totaal is het fonds nu $ 726 mld groot. Van dat bedrag wordt er voor 36,7% belegd in obligaties. En dat is het laagste niveau sinds 1996. De reden hiervoor zien we ook in de kwartaalcijfers. Het fonds heeft in het eerste kwartaal op haar obligatiebeleggingen slechts 1,1% rendement gemaakt. Er zijn in de afgelopen periode ook diverse maatregelen genomen om een eventuele forse daling van de obligatiekoersen te kunnen ondervangen. Een van de belangrijkste is dat het fonds de gemiddelde looptijd (duration) van de portefeuille heeft verlaagd van 6 jaar naar 5 jaar. Een andere actie die men heeft genomen is het meer verdelen over diverse valuta. Opvallend is overigens dat de directievoorzitter Yngve Slyngstad nog altijd wel een grote voorkeur heeft voor Amerikaanse overheidsobligaties. De reden daarvoor is dat de leningen hiervan een goede liquiditeit hebben en als veilige haven kunnen fungeren. Dat de opbrengst ook van deze leningen laag is neemt hij blijkbaar voor lief.