"Gezien de matige vooruitzichten voor groei en een schuldencrisis die nog steeds niet uit zicht is verdwenen, zien de meeste Europese beleggers geen ruimte voor een rentestijging op de korte en middellange termijn", zegt Franck Dixmier, Chief Investment Officer Fixed Income Europe bij AllianzGI.

In Noord-Amerika en Japan daarentegen verwachten beleggers al in 2015 een beleidswijziging resulterend in een hogere rente. In Japan verwacht 48% van de respondenten deze stijging, waarschijnlijk begin 2015. In Noord-Amerika voorziet 42% van de beleggers een stijging dat jaar.

"Ook al betekent het debat over een mogelijke verhoging dat de US Federal Reserve in juni aanslingerde niet noodzakelijkerwijs dat de beleidswijziging richting hogere rentes al wordt ingezet", zegt Doug Forsyth, Chief Investment Officer Fixed Income US bij AllianzGI, "blijkbaar is er wel een gedeeld gevoel onder beleggers dat de economische cyclus in de VS vooruitloopt op de Europese, en dat deze een hogere rente zou kunnen dragen."

"Het zal geen verrassing zijn dat de gezichtspunten per regio verschillen, aangezien beleggers vooral het monetaire beleid in hun eigen gebied volgen", zegt Andreas Utermann, Global CIO bij AllianzGI.

"Gezien de paradigm shift in het monetaire beleid van centrale banken wereldwijd, is het waarschijnlijk dat ze liever 'achter de curve' dan 'voor op de curve' willen zijn omdat ze zien hoe lage rentetarieven regeringen helpen om van hoge schulden af te komen. Maar de mate waarin de antwoorden uit verschillende regio's uiteenlopen en de onzekerheid die dat weergeeft, zijn verontrustend. Een onverwachte renteverhoging zou hard aankomen bij beleggers."

"Gezien de matige vooruitzichten voor groei en een schuldencrisis die nog steeds niet uit zicht is verdwenen, zien de meeste Europese beleggers geen ruimte voor een rentestijging op de korte en middellange termijn", zegt Franck Dixmier, Chief Investment Officer Fixed Income Europe bij AllianzGI. In Noord-Amerika en Japan daarentegen verwachten beleggers al in 2015 een beleidswijziging resulterend in een hogere rente. In Japan verwacht 48% van de respondenten deze stijging, waarschijnlijk begin 2015. In Noord-Amerika voorziet 42% van de beleggers een stijging dat jaar. "Ook al betekent het debat over een mogelijke verhoging dat de US Federal Reserve in juni aanslingerde niet noodzakelijkerwijs dat de beleidswijziging richting hogere rentes al wordt ingezet", zegt Doug Forsyth, Chief Investment Officer Fixed Income US bij AllianzGI, "blijkbaar is er wel een gedeeld gevoel onder beleggers dat de economische cyclus in de VS vooruitloopt op de Europese, en dat deze een hogere rente zou kunnen dragen." "Het zal geen verrassing zijn dat de gezichtspunten per regio verschillen, aangezien beleggers vooral het monetaire beleid in hun eigen gebied volgen", zegt Andreas Utermann, Global CIO bij AllianzGI. "Gezien de paradigm shift in het monetaire beleid van centrale banken wereldwijd, is het waarschijnlijk dat ze liever 'achter de curve' dan 'voor op de curve' willen zijn omdat ze zien hoe lage rentetarieven regeringen helpen om van hoge schulden af te komen. Maar de mate waarin de antwoorden uit verschillende regio's uiteenlopen en de onzekerheid die dat weergeeft, zijn verontrustend. Een onverwachte renteverhoging zou hard aankomen bij beleggers."