Het nettoverlies van Nokia is in het tweede kwartaal vervijfvoudigd tot 1,4 miljard EUR. De consensus lag op een nettoverlies van 641 miljoen EUR. De gsm-divisie leed een operationeel verlies van 9,1% van de omzet. Dit is drie keer meer dan in het eerste kwartaal van het jaar.

Ondanks alles zien beleggers toch redenen tot hoop. De verkoop van het nieuwe gamma Lumia smartphones die werken op Windows Phone gaat beter dan verwacht, met 4 miljoen verkochte eenheden. De totale verkoop van Nokia smartphones (inclusief de oudere modellen die werken op Symbian) is echter ineengestort met 39% tot 10 miljoen eenheden. In totaal verkocht Nokia 83,7 miljoen gsm-toestellen (-5%) ondanks de 2% hogere verkoop van klassieke toestellen. Dit cijfer vertegenwoordigt zonder enige twijfel het verlies van het wereldwijde marktleiderschap aan Samsung, dat in het eerste kwartaal al 93,5 miljoen toestellen verkocht.

Het andere hoopvolle teken dat beleggers zien is de financiële situatie van de groep. Met een netto kaspositie van 4,2 miljard EUR op het einde van het tweede kwartaal is deze aanzienlijk beter dan analisten hadden verwacht. Dit is echter maar een magere troost gezien de verliezen en de sombere vooruitzichten. Sectorspecialisten zijn van mening dat Nokia de prijs van zijn smartphones zal moeten verlagen om de verkoop te ondersteunen (in de VS werd de prijs van de nieuwe Lumia al gehalveerd). Dit zal de winstgevendheid van de groep nog verder ondergraven.

Cédric Boitte

www.accioz.be

Het nettoverlies van Nokia is in het tweede kwartaal vervijfvoudigd tot 1,4 miljard EUR. De consensus lag op een nettoverlies van 641 miljoen EUR. De gsm-divisie leed een operationeel verlies van 9,1% van de omzet. Dit is drie keer meer dan in het eerste kwartaal van het jaar.Ondanks alles zien beleggers toch redenen tot hoop. De verkoop van het nieuwe gamma Lumia smartphones die werken op Windows Phone gaat beter dan verwacht, met 4 miljoen verkochte eenheden. De totale verkoop van Nokia smartphones (inclusief de oudere modellen die werken op Symbian) is echter ineengestort met 39% tot 10 miljoen eenheden. In totaal verkocht Nokia 83,7 miljoen gsm-toestellen (-5%) ondanks de 2% hogere verkoop van klassieke toestellen. Dit cijfer vertegenwoordigt zonder enige twijfel het verlies van het wereldwijde marktleiderschap aan Samsung, dat in het eerste kwartaal al 93,5 miljoen toestellen verkocht.Het andere hoopvolle teken dat beleggers zien is de financiële situatie van de groep. Met een netto kaspositie van 4,2 miljard EUR op het einde van het tweede kwartaal is deze aanzienlijk beter dan analisten hadden verwacht. Dit is echter maar een magere troost gezien de verliezen en de sombere vooruitzichten. Sectorspecialisten zijn van mening dat Nokia de prijs van zijn smartphones zal moeten verlagen om de verkoop te ondersteunen (in de VS werd de prijs van de nieuwe Lumia al gehalveerd). Dit zal de winstgevendheid van de groep nog verder ondergraven.Cédric Boittewww.accioz.be