Nokia verwacht dat de afzet van mobiele telefoons volgend jaar minstens 5% zal dalen. Analisten vinden een dergelijke schatting mondjesmaat en gaan uit van een hoger percentage.

Volgens Nokia zal volgend jaar het moeilijkste jaar worden die deze industrie ooit mee heeft gemaakt. Vanwege de schaalgrootte denkt Nokia hiervan te profiteren.

Het bedrijf heeft bekendgemaakt dat zijn marktaandeel de afgelopen tijd is toegenomen. Tevens heeft het aangegeven dat de winst in het vierde kwartaal averij zal oplopen, omdat Nokia niet in staat is gebleken de kosten snel genoeg te laten krimpen als gevolg van de sterk verslechterende marktomstandigheden, met name in de opkomende markten.

Ook de markt voor telefoonnetwerkbenodigdheden zal volgens Nokia volgend jaar gaan inkrimpen. De koers van het aandeel Nokia is dit jaar met een kleine 60% teruggelopen, tegenover 45% voor de Stoxx 50.

De koers-winstverhouding 2009 van 9,9 is lager dan het sectorgemiddelde, waarmee ABN Amro vindt dat het aandeel ondergewaardeerd is en dus een koopadvies verdient.

Nokia verwacht dat de afzet van mobiele telefoons volgend jaar minstens 5% zal dalen. Analisten vinden een dergelijke schatting mondjesmaat en gaan uit van een hoger percentage. Volgens Nokia zal volgend jaar het moeilijkste jaar worden die deze industrie ooit mee heeft gemaakt. Vanwege de schaalgrootte denkt Nokia hiervan te profiteren. Het bedrijf heeft bekendgemaakt dat zijn marktaandeel de afgelopen tijd is toegenomen. Tevens heeft het aangegeven dat de winst in het vierde kwartaal averij zal oplopen, omdat Nokia niet in staat is gebleken de kosten snel genoeg te laten krimpen als gevolg van de sterk verslechterende marktomstandigheden, met name in de opkomende markten. Ook de markt voor telefoonnetwerkbenodigdheden zal volgens Nokia volgend jaar gaan inkrimpen. De koers van het aandeel Nokia is dit jaar met een kleine 60% teruggelopen, tegenover 45% voor de Stoxx 50.De koers-winstverhouding 2009 van 9,9 is lager dan het sectorgemiddelde, waarmee ABN Amro vindt dat het aandeel ondergewaardeerd is en dus een koopadvies verdient.