Van wat er uitlekt zou het zo zijn dat alleen de funding tot 2014 zou worden bekeken. Dit zou betekenen dat er geen nieuw geld zou moeten worden opgehaald.

Mogelijk zouden de rente die Griekenland betaalt wat naar beneden kunnen worden gebracht, wat het verhaal een stuk minder pijnlijk maakt.

Aan de andere kant, zou het dus hier maar gaan over het dichten van de korte termijn gaten, terwijl de lange termijn vraagstukken blijven.

Want er is natuurlijk nog het tweede en moelijkere punt, de "sustainabilty" van de Griekse schuldpositie. Het IMF blijft sterk staan op haar standpunt dat het tekort tegen 2020 moet zijn teruggebracht tot 120% van het GDP.

Dit betekent volgens Philippe Gijsels meteen ook dat de weg daar naartoe zonder officiële haarcut niet gemakkelijk zal zijn. Maar daar is aan de kant van de schuldeiser weinig enthousiasme voor.

Laatste woord is nog niet gezegd

Een ander ballonnetje dat werd opgelaten is dat Griekenland schuld zou terugkopen met een aantal te privatiseren activa als onderpand or via een lening van het ESM. Deze laatste zou dan een lange looptijd en een relatief lage interestvoet hebben.

Kort samengevat gaat Philippe Gijsels er van uit dat er een akkoord uit de bus zal komen dat de korte termijn problemen oplost.

Maar het langere termijn "sustainability" probleem zal nog blijven. Gekoppeld aan de groeiende onvrede bij de Griekse bevolking, maakt dit dat het laatste woord zeker nog niet is gezergd, ook niet na de meeting van deze week.

Van wat er uitlekt zou het zo zijn dat alleen de funding tot 2014 zou worden bekeken. Dit zou betekenen dat er geen nieuw geld zou moeten worden opgehaald. Mogelijk zouden de rente die Griekenland betaalt wat naar beneden kunnen worden gebracht, wat het verhaal een stuk minder pijnlijk maakt. Aan de andere kant, zou het dus hier maar gaan over het dichten van de korte termijn gaten, terwijl de lange termijn vraagstukken blijven. Want er is natuurlijk nog het tweede en moelijkere punt, de "sustainabilty" van de Griekse schuldpositie. Het IMF blijft sterk staan op haar standpunt dat het tekort tegen 2020 moet zijn teruggebracht tot 120% van het GDP. Dit betekent volgens Philippe Gijsels meteen ook dat de weg daar naartoe zonder officiële haarcut niet gemakkelijk zal zijn. Maar daar is aan de kant van de schuldeiser weinig enthousiasme voor. Laatste woord is nog niet gezegd Een ander ballonnetje dat werd opgelaten is dat Griekenland schuld zou terugkopen met een aantal te privatiseren activa als onderpand or via een lening van het ESM. Deze laatste zou dan een lange looptijd en een relatief lage interestvoet hebben. Kort samengevat gaat Philippe Gijsels er van uit dat er een akkoord uit de bus zal komen dat de korte termijn problemen oplost. Maar het langere termijn "sustainability" probleem zal nog blijven. Gekoppeld aan de groeiende onvrede bij de Griekse bevolking, maakt dit dat het laatste woord zeker nog niet is gezergd, ook niet na de meeting van deze week.