Vrijdag bereikte de euro een dieptepunt op 1,3444 dollar, wat het laagste niveau is sinds mei. Bloomberg deed een rondvraag bij 41 analisten en daarvan verwachtten er 36 een verdere daling van de dollarkoers.

Verwacht wordt dat de daling van de koers van de euro zich zelf zal verder zetten wanneer er een oplossing wordt gevonden voor de Griekse begrotingsproblemen. Dat heeft onder andere te maken met de verwachting dat de Europese Centrale Bank nog geruime tijd zal gedwongen zijn om haar basisrente laag te houden.

Gary Shilling van A. Gary Shilling & Co is van mening de euro onderweg is naar pariteit met de dollar. Dat wil zeggen dat op termijn 1 euro nog 1 dollar waard zal zijn en niet meer.

Toch is niet iedereen even negatief voor de euro. Adrian Foster van Rabobank wijst er op dat de Griekse economie maar goed is voor ongeveer 2,50% van het totale BBP van de eurozone. Wanneer Griekenland zijn schulden niet meer kan betalen, moet dat niet noodzakelijk gevolgen hebben voor de euro, aldus nog Foster.

Vrijdag bereikte de euro een dieptepunt op 1,3444 dollar, wat het laagste niveau is sinds mei. Bloomberg deed een rondvraag bij 41 analisten en daarvan verwachtten er 36 een verdere daling van de dollarkoers. Verwacht wordt dat de daling van de koers van de euro zich zelf zal verder zetten wanneer er een oplossing wordt gevonden voor de Griekse begrotingsproblemen. Dat heeft onder andere te maken met de verwachting dat de Europese Centrale Bank nog geruime tijd zal gedwongen zijn om haar basisrente laag te houden. Gary Shilling van A. Gary Shilling & Co is van mening de euro onderweg is naar pariteit met de dollar. Dat wil zeggen dat op termijn 1 euro nog 1 dollar waard zal zijn en niet meer. Toch is niet iedereen even negatief voor de euro. Adrian Foster van Rabobank wijst er op dat de Griekse economie maar goed is voor ongeveer 2,50% van het totale BBP van de eurozone. Wanneer Griekenland zijn schulden niet meer kan betalen, moet dat niet noodzakelijk gevolgen hebben voor de euro, aldus nog Foster.