Particuliere beleggers hebben geld teruggetrokken uit de obligatiemarkten in opkomende landen, terwijl institutionele beleggers veelal zijn blijven zitten.

"Het feit dat een groot deel van de valuta's van sommige opkomende landen in handen zijn van buitenlandse beleggers kan ervoor zorgen dat schuldpapier in deze lokale valuta een zeer aantrekkelijke beleggingscategorie wordt medio 2014."

Beleggers lieten de opkomende landen het afgelopen jaar steeds meer links liggen als gevolg van de aankondiging van de 'tapering' door de Fed in maart 2013, de onzekerheid over een teruglopende economische groei in China en de lage vraag naar grondstoffen. De nervositeit nam nog verder toe nadat de Argentijnse peso, de Turkse lira en de Zuid-Afrikaanse rand eind 2014 werden gedevalueerd.

"Na weken van een meedogenloze uitstroom uit zowel obligatie- als aandelenfondsen - vooral gedreven door particuliere beleggers - stabiliseerde de markten en nam de uitstroom scherp af", aldus Saichin.

"Informatie over deze fondsen laat zien dat uit de beleggingscategorie Emerging Market Debt de afgelopen negen maanden ongeveer een derde van het geld dat sinds eind 2008 was ingestroomd weer is teruggetrokken. Het feit dat institutionele beleggers actief bleven aan de koopkant heeft een positief technisch effect gehad. In een aantal opkomende markten wordt de lokale munt ook gesteund door het hoge percentage van buitenlandse beleggers waardoor de lokale schuldenmarkt in deze landen zeer aantrekkelijk kan worden medio 2014."

Saichin stelt dat de recente onrust ervoor heeft gezorgd dat een aantal centrale banken in opkomende landen de rente heeft verhoogd waardoor andere centrale banken dit voorbeeld zullen volgen.

Particuliere beleggers hebben geld teruggetrokken uit de obligatiemarkten in opkomende landen, terwijl institutionele beleggers veelal zijn blijven zitten. "Het feit dat een groot deel van de valuta's van sommige opkomende landen in handen zijn van buitenlandse beleggers kan ervoor zorgen dat schuldpapier in deze lokale valuta een zeer aantrekkelijke beleggingscategorie wordt medio 2014." Beleggers lieten de opkomende landen het afgelopen jaar steeds meer links liggen als gevolg van de aankondiging van de 'tapering' door de Fed in maart 2013, de onzekerheid over een teruglopende economische groei in China en de lage vraag naar grondstoffen. De nervositeit nam nog verder toe nadat de Argentijnse peso, de Turkse lira en de Zuid-Afrikaanse rand eind 2014 werden gedevalueerd. "Na weken van een meedogenloze uitstroom uit zowel obligatie- als aandelenfondsen - vooral gedreven door particuliere beleggers - stabiliseerde de markten en nam de uitstroom scherp af", aldus Saichin. "Informatie over deze fondsen laat zien dat uit de beleggingscategorie Emerging Market Debt de afgelopen negen maanden ongeveer een derde van het geld dat sinds eind 2008 was ingestroomd weer is teruggetrokken. Het feit dat institutionele beleggers actief bleven aan de koopkant heeft een positief technisch effect gehad. In een aantal opkomende markten wordt de lokale munt ook gesteund door het hoge percentage van buitenlandse beleggers waardoor de lokale schuldenmarkt in deze landen zeer aantrekkelijk kan worden medio 2014." Saichin stelt dat de recente onrust ervoor heeft gezorgd dat een aantal centrale banken in opkomende landen de rente heeft verhoogd waardoor andere centrale banken dit voorbeeld zullen volgen.