De Chinezen willen op die manier de inflatie aan banden leggen. De Europese Centrale Bank (ECB) hanteerde dezelfde logica, al bedraagt de inflatie in de eurozone amper de helft van die in China.

Toch verhoogde de ECB voor het eerst sinds juli 2008 de basisrente van 1 naar 1,25 procent. De kans bestaat volgens Royal Bank of Scotland dat er later dit jaar nog meer renteverhogingen volgen.

De renteverhoging in Europa zorgde ervoor dat de dollar in waarde verloor tegenover de euro. Deze daling van de dollar was gunstig voor de grondstofprijzen. Aan de opmars van de energieprijzen lijkt maar geen einde te komen.

Ook de basismetalen werden flink duurder terwijl bij de edelmetalen goud een nieuwe recordprijs bereikte. Bij de granen klom de maïsprijs naar het hoogste niveau ooit.

De Chinezen willen op die manier de inflatie aan banden leggen. De Europese Centrale Bank (ECB) hanteerde dezelfde logica, al bedraagt de inflatie in de eurozone amper de helft van die in China. Toch verhoogde de ECB voor het eerst sinds juli 2008 de basisrente van 1 naar 1,25 procent. De kans bestaat volgens Royal Bank of Scotland dat er later dit jaar nog meer renteverhogingen volgen. De renteverhoging in Europa zorgde ervoor dat de dollar in waarde verloor tegenover de euro. Deze daling van de dollar was gunstig voor de grondstofprijzen. Aan de opmars van de energieprijzen lijkt maar geen einde te komen. Ook de basismetalen werden flink duurder terwijl bij de edelmetalen goud een nieuwe recordprijs bereikte. Bij de granen klom de maïsprijs naar het hoogste niveau ooit.