Een aantal niet-beursgenoteerd banken leken de dans te ontspringen, maar krijgen nu met enige vertraging de rekening gepresenteerd. Spanje is het meest bekende geval, met 46 cajas of spaarbanken in de problemen.

Die cajas hebben bijna de helft van de uitstaande spaargelden aangetrokken, maar anderzijds ook meer dan de helft van de uitstaande leningen.

Verliezen op woonkredieten dwingen de spaarbanken tot een golf van fusies in de komende maanden. Om cajas te herkapitaliseren zou Spanje 35 miljard euro moeten investeren.

Andere landen kampen met gelijkaardige problemen, die tot dusver nog niet aan de oppervlakte zijn gekomen. Dat is bijvoorbeeld het geval met de Duitse landesbanken, die in hun totaliteit 20% van de Duitse banksector uitmaken.

De landesbanken hebben al zware verliezen geleden op hun blootstelling aan de subprime mortgages, maar er dreigen nog meer verliezen. Hetzelfde geldt voor de U.K. building societies, die eveneens zwaar in de vastgoedsector betrokken werden.

Een aantal niet-beursgenoteerd banken leken de dans te ontspringen, maar krijgen nu met enige vertraging de rekening gepresenteerd. Spanje is het meest bekende geval, met 46 cajas of spaarbanken in de problemen. Die cajas hebben bijna de helft van de uitstaande spaargelden aangetrokken, maar anderzijds ook meer dan de helft van de uitstaande leningen. Verliezen op woonkredieten dwingen de spaarbanken tot een golf van fusies in de komende maanden. Om cajas te herkapitaliseren zou Spanje 35 miljard euro moeten investeren. Andere landen kampen met gelijkaardige problemen, die tot dusver nog niet aan de oppervlakte zijn gekomen. Dat is bijvoorbeeld het geval met de Duitse landesbanken, die in hun totaliteit 20% van de Duitse banksector uitmaken. De landesbanken hebben al zware verliezen geleden op hun blootstelling aan de subprime mortgages, maar er dreigen nog meer verliezen. Hetzelfde geldt voor de U.K. building societies, die eveneens zwaar in de vastgoedsector betrokken werden.