Ten opzichte van een jaar eerder verkochten winkeliers maar liefst 4% minder. Teleurstellend is volgens Theodoor Gilissen Bankiers dat de consumptieve bestedingen weinig geholpen worden door de snel dalende inflatie in de eurozone, die positief is voor de koopkracht.

De kans is volgens de bank groot dat ondanks de zwakke detailhandelsverkopen de totale particuliere consumptie in het eerste kwartaal minder hard is gedaald dan in de laatste drie maanden van 2008.

Van een herstel van de consumptieve bestedingen is echter voorlopig geen sprake. Gelet op de zeer zwakke exportcijfers en dalende orderontvangsten zullen met name in de industrie nog veel banen verloren gaan, wat een negatieve invloed heeft op de consumptie.

Theodoor Gilissen Bankiers verwacht dat economisch herstel in de eurozone op zijn vroegst eind dit jaar zal inzetten.

Ten opzichte van een jaar eerder verkochten winkeliers maar liefst 4% minder. Teleurstellend is volgens Theodoor Gilissen Bankiers dat de consumptieve bestedingen weinig geholpen worden door de snel dalende inflatie in de eurozone, die positief is voor de koopkracht. De kans is volgens de bank groot dat ondanks de zwakke detailhandelsverkopen de totale particuliere consumptie in het eerste kwartaal minder hard is gedaald dan in de laatste drie maanden van 2008. Van een herstel van de consumptieve bestedingen is echter voorlopig geen sprake. Gelet op de zeer zwakke exportcijfers en dalende orderontvangsten zullen met name in de industrie nog veel banen verloren gaan, wat een negatieve invloed heeft op de consumptie. Theodoor Gilissen Bankiers verwacht dat economisch herstel in de eurozone op zijn vroegst eind dit jaar zal inzetten.