12 september: het Duitse hooggerechtshof oordeelt over de rechtmatigheid van het Europese noodfonds en het Europese fiscale pact. Experts gaan uit van groen licht, maar mogelijk onder voorwaarden.

12 september: verkiezingen in Nederland. Afgaande op de opiniepeilingen wordt het lastig om een meerderheidsregering te vormen.

12 - 13 september: mogelijk kondigt de Federal Reserve (Fed) een nieuwe ronde monetaire verruiming aan. Veel Fed-leden zijn voor het opnieuw in werking zetten van de geldpers, tenzij de Amerikaanse economie overtuigend herstel laat zien.

Sinds juni zijn de aandelenmarkten dankzij interventie van de Europese Centrale Bank op de obligatiemarkten bezig aan een indrukwekkende opmars.

De lucht loopt volgens ABN Amro echter langzaam uit de herstelrally. Dat maakt de vraag of de ECB de ferme taal omzet in daden steeds relevanter.

Ook vragen beleggers zich af op de Fed opnieuw de geldpers aanzet als de Amerikaanse economie blijft kwakkelen. En brengt september nog positief nieuws?

Kans op teleurstellingen neemt toe

Gezien de hoge verwachtingen neemt de kans toe op teleurstellingen. De uitkomst van de Nederlandse verkiezingen brengt mogelijk nieuwe zorgen over het voortbestaan van de eurozone en de Griekse tragedie houdt aan terwijl het geduld van Duitsland met de Grieken opraakt.

Ten slotte is het onduidelijk of de eurozone het economische dieptepunt achter zich heeft gelaten. Het tweede kwartaal laat negatieve economisch groei zien, terwijl economische indicatoren vooralsnog somberen over het derde kwartaal. Ook de economie van China en daarmee die van Azië is kwetsbaar.

12 september: het Duitse hooggerechtshof oordeelt over de rechtmatigheid van het Europese noodfonds en het Europese fiscale pact. Experts gaan uit van groen licht, maar mogelijk onder voorwaarden. 12 september: verkiezingen in Nederland. Afgaande op de opiniepeilingen wordt het lastig om een meerderheidsregering te vormen. 12 - 13 september: mogelijk kondigt de Federal Reserve (Fed) een nieuwe ronde monetaire verruiming aan. Veel Fed-leden zijn voor het opnieuw in werking zetten van de geldpers, tenzij de Amerikaanse economie overtuigend herstel laat zien. Sinds juni zijn de aandelenmarkten dankzij interventie van de Europese Centrale Bank op de obligatiemarkten bezig aan een indrukwekkende opmars. De lucht loopt volgens ABN Amro echter langzaam uit de herstelrally. Dat maakt de vraag of de ECB de ferme taal omzet in daden steeds relevanter. Ook vragen beleggers zich af op de Fed opnieuw de geldpers aanzet als de Amerikaanse economie blijft kwakkelen. En brengt september nog positief nieuws? Kans op teleurstellingen neemt toe Gezien de hoge verwachtingen neemt de kans toe op teleurstellingen. De uitkomst van de Nederlandse verkiezingen brengt mogelijk nieuwe zorgen over het voortbestaan van de eurozone en de Griekse tragedie houdt aan terwijl het geduld van Duitsland met de Grieken opraakt. Ten slotte is het onduidelijk of de eurozone het economische dieptepunt achter zich heeft gelaten. Het tweede kwartaal laat negatieve economisch groei zien, terwijl economische indicatoren vooralsnog somberen over het derde kwartaal. Ook de economie van China en daarmee die van Azië is kwetsbaar.