Hierbij maakt Stefan Duchateau wel enig voorbehoud voor de onzekerheid die nog steeds op de financiële markten heerst.

Anderzijds is de verwachte risicopremie op risicodragende beleggingen als aandelen en bedrijfsobligaties nog steeds groot.

Gemiddeld bedraagt de historische risicopremie op aandelen 2,70%. Tijdens de zwartste dagen van de kredietcrisis liep ze echter op tot 7%. Volgens Stefan Duchateau zit het economisch herstel al grotendeels in de beurskoersen verrekend.

Bijkomend stijgingspotentieel moet dus komen van een verdere normalisering van de risicofactor richting 3 à 4%. Dat stemt overeen met een koersstijging van ongeveer 20%.

Ook de VIX index, bijgenaamd de 'fear factor', ondersteunt deze stelling. De VIX, die de verwachte volatiliteit op de markt weergeeft, bereikte een piek op 90%, die het hoogste niveau was sinds het einde van de Amerikaanse secessieoorlog in 1865.

Intussen is de VIX gedaald tot 30% op jaarbasis, die overeenstemt met schommelingen van 2% op dagbasis. Dat is nog steeds een zeer hoog niveau voor deze index. Pas onder 30% is sprake van enige ontspanning.

Hierbij maakt Stefan Duchateau wel enig voorbehoud voor de onzekerheid die nog steeds op de financiële markten heerst. Anderzijds is de verwachte risicopremie op risicodragende beleggingen als aandelen en bedrijfsobligaties nog steeds groot. Gemiddeld bedraagt de historische risicopremie op aandelen 2,70%. Tijdens de zwartste dagen van de kredietcrisis liep ze echter op tot 7%. Volgens Stefan Duchateau zit het economisch herstel al grotendeels in de beurskoersen verrekend. Bijkomend stijgingspotentieel moet dus komen van een verdere normalisering van de risicofactor richting 3 à 4%. Dat stemt overeen met een koersstijging van ongeveer 20%. Ook de VIX index, bijgenaamd de 'fear factor', ondersteunt deze stelling. De VIX, die de verwachte volatiliteit op de markt weergeeft, bereikte een piek op 90%, die het hoogste niveau was sinds het einde van de Amerikaanse secessieoorlog in 1865. Intussen is de VIX gedaald tot 30% op jaarbasis, die overeenstemt met schommelingen van 2% op dagbasis. Dat is nog steeds een zeer hoog niveau voor deze index. Pas onder 30% is sprake van enige ontspanning.