Mundell, professor aan de Columbia University, meent dat Italië zich zorgen moet maken wanneer het land een mikpunt van de speculanten zou worden. In dat geval kan er een groot probleem voor de euro ontstaan.

Er komt volgens Mundell mogelijk een reddingsplan voor Griekenland, maar ook voor Portugal, Ierland en vervolgens Italië. Silvio Berlusconi merkte vorige week nochtans op dat deze landen het slechter deden dan zijn land.

Mundell is het daar niet mee eens. Bovendien zal het veel moeilijker zijn om Italië te redden dan om andere Europese landen. Het probleem van Italië is de combinatie van hoge schulden met een trage economische groei.

De economie van Italië, de vierde grootste in Europa, loopt het risico om na een negatieve groei van 0,20% opnieuw in een recessie te belanden. Anderzijds dreigt de schuldengraad dit jaar op te lopen tot 117% van het BBP, of de tweede grootste na de Italiaanse.

De hoge schuldengraad van Italië kan problemen voor de euro met zich meebrengen wanneer een stijging van de financieringskosten het moeilijk maakt om het land nog op een adequate manier te financieren.

De schulden van Italië bedragen ongeveer 1800 miljard euro, meer dan vijf keer die van Griekenland en het equivalent van ongeveer een vijfde van alle schulden van de eurozone.

Marco Annunziata, hoofdeconoom of UniCredit SpA, is het niet met Mundell eens. Italië beschikt volgens Annunziata over één grote troef tegenover Griekenland en Portugal en dat is de competiviteit van zijn economie. Maar daarnaast is ook het deficiet op de begroting in vergelijking met het BBP maar de helft van de andere PIIGS-landen.

Mundell, professor aan de Columbia University, meent dat Italië zich zorgen moet maken wanneer het land een mikpunt van de speculanten zou worden. In dat geval kan er een groot probleem voor de euro ontstaan. Er komt volgens Mundell mogelijk een reddingsplan voor Griekenland, maar ook voor Portugal, Ierland en vervolgens Italië. Silvio Berlusconi merkte vorige week nochtans op dat deze landen het slechter deden dan zijn land. Mundell is het daar niet mee eens. Bovendien zal het veel moeilijker zijn om Italië te redden dan om andere Europese landen. Het probleem van Italië is de combinatie van hoge schulden met een trage economische groei. De economie van Italië, de vierde grootste in Europa, loopt het risico om na een negatieve groei van 0,20% opnieuw in een recessie te belanden. Anderzijds dreigt de schuldengraad dit jaar op te lopen tot 117% van het BBP, of de tweede grootste na de Italiaanse. De hoge schuldengraad van Italië kan problemen voor de euro met zich meebrengen wanneer een stijging van de financieringskosten het moeilijk maakt om het land nog op een adequate manier te financieren. De schulden van Italië bedragen ongeveer 1800 miljard euro, meer dan vijf keer die van Griekenland en het equivalent van ongeveer een vijfde van alle schulden van de eurozone. Marco Annunziata, hoofdeconoom of UniCredit SpA, is het niet met Mundell eens. Italië beschikt volgens Annunziata over één grote troef tegenover Griekenland en Portugal en dat is de competiviteit van zijn economie. Maar daarnaast is ook het deficiet op de begroting in vergelijking met het BBP maar de helft van de andere PIIGS-landen.