Het zwakke punt in het Ierland-verhaal is dat de zware besparingsmaatregelen de economie gaan verzwakken. Bovendien noemt Stiglitz de aanpak van de bankencrisis teleurstellend.

De professor aan de Columbia University wijst er op dat Ierland het hoogste begrotingsdeficiet van de eurozone heeft, deficiet dat neerkomt op 14,40% van het BBP. Spanje en Portugal zijn binnen de eurozone respectievelijk tweede en derde.

Ierland kent al sinds 2000 een vastgoedzeepbel, maar Stiglitz is van mening dat die gepaard ging met een overdreven expansie van het financieel systeem en met kunstmatige economische groei. Hij is dan ook niet verbaasd dat de spreads tussen de Ierse en de Duitse staatsobligaties zo sterk zijn toegenomen.

Het zwakke punt in het Ierland-verhaal is dat de zware besparingsmaatregelen de economie gaan verzwakken. Bovendien noemt Stiglitz de aanpak van de bankencrisis teleurstellend. De professor aan de Columbia University wijst er op dat Ierland het hoogste begrotingsdeficiet van de eurozone heeft, deficiet dat neerkomt op 14,40% van het BBP. Spanje en Portugal zijn binnen de eurozone respectievelijk tweede en derde. Ierland kent al sinds 2000 een vastgoedzeepbel, maar Stiglitz is van mening dat die gepaard ging met een overdreven expansie van het financieel systeem en met kunstmatige economische groei. Hij is dan ook niet verbaasd dat de spreads tussen de Ierse en de Duitse staatsobligaties zo sterk zijn toegenomen.