Overigens werd ook de verkoop van Fortis Bank Nederland en Fortis Bank Insurance Nederland verworpen, dit met een iets grotere meerderheid.

Het verwerpen van een overname door BNP Paribas heeft tot logische consequentie dat de Fransen zich terugtrekken en dat Fortis Bank en Fortis Insurance onder de vleugels van de Belgische staat belanden.

Hoe het nu verder moet, is in principe onduidelijk. De staat beschikt in principe over het recht om een SPV op te richten waarin de probleemkredieten ondergebracht worden.

De financiering daarvan zou in belangrijke mate door Fortis Holding zelf moeten gebeuren. De holding beschikt daarvoor echter niet over de financiële middelen. In principe kan dit leiden tot het faillissement van de holding.

Volgens de meeste analisten is dit scenario echter niet waarschijnlijk. Eerder zullen de betrokken partijen opnieuw rond de tafel gaan zitten om een oplossing uit te dokteren.

Eén van de mogelijkheden is dat de Belgische staat een lening toestaat aan Fortis Holding, met de verzekeringsactiviteiten als onderpand. Het is nu wachten op de heropening van de handel in Fortis alvorens we kunnen zien wat de koers gaat doen.

Overigens werd ook de verkoop van Fortis Bank Nederland en Fortis Bank Insurance Nederland verworpen, dit met een iets grotere meerderheid. Het verwerpen van een overname door BNP Paribas heeft tot logische consequentie dat de Fransen zich terugtrekken en dat Fortis Bank en Fortis Insurance onder de vleugels van de Belgische staat belanden. Hoe het nu verder moet, is in principe onduidelijk. De staat beschikt in principe over het recht om een SPV op te richten waarin de probleemkredieten ondergebracht worden. De financiering daarvan zou in belangrijke mate door Fortis Holding zelf moeten gebeuren. De holding beschikt daarvoor echter niet over de financiële middelen. In principe kan dit leiden tot het faillissement van de holding. Volgens de meeste analisten is dit scenario echter niet waarschijnlijk. Eerder zullen de betrokken partijen opnieuw rond de tafel gaan zitten om een oplossing uit te dokteren. Eén van de mogelijkheden is dat de Belgische staat een lening toestaat aan Fortis Holding, met de verzekeringsactiviteiten als onderpand. Het is nu wachten op de heropening van de handel in Fortis alvorens we kunnen zien wat de koers gaat doen.