Daardoor zou in 2016 de grootste ééngemaakte markt van de wereld kunnen ontstaan. Om de huidige conjunctuurherleving te ondersteunen komt dit initiatief uiteraard te laat, maar op middellange termijn zou het de economische groeidynamiek stimuleren.

Sleutel in Europa

Ironisch genoeg bepaalt volgens Guffens ook in dit project de mate van Europese eensgezindheid de kansen op slagen.

Handelsnaties, met Duitsland voorop, zijn grote voorstanders van een dergelijk akkoord. Het risico is echter niet verwaarloosbaar dat landen zoals Frankrijk, die niet meteen bekend staan als voorvechters voor de vrijhandel, uitzonderingen gaan vragen voor bepaalde sectoren zoals de landbouw.

Indien dit gebeurt en de VS analoog reageren, dreigt het project volgens Guffens sterk te verwateren. In het belang van de economische welvaart zou dit een gemiste kans zijn.

Om die reden zou het ook slecht nieuws zijn indien het VK zich meer en meer uit de kern van de EU terugtrekt. Het VK is immers traditioneel een uitgesproken voorstander van vrijhandel en zou een welgekomen tegengewicht vormen tegen meer protectionistische neigingen binnen de EU.

Daardoor zou in 2016 de grootste ééngemaakte markt van de wereld kunnen ontstaan. Om de huidige conjunctuurherleving te ondersteunen komt dit initiatief uiteraard te laat, maar op middellange termijn zou het de economische groeidynamiek stimuleren.Sleutel in Europa Ironisch genoeg bepaalt volgens Guffens ook in dit project de mate van Europese eensgezindheid de kansen op slagen. Handelsnaties, met Duitsland voorop, zijn grote voorstanders van een dergelijk akkoord. Het risico is echter niet verwaarloosbaar dat landen zoals Frankrijk, die niet meteen bekend staan als voorvechters voor de vrijhandel, uitzonderingen gaan vragen voor bepaalde sectoren zoals de landbouw. Indien dit gebeurt en de VS analoog reageren, dreigt het project volgens Guffens sterk te verwateren. In het belang van de economische welvaart zou dit een gemiste kans zijn. Om die reden zou het ook slecht nieuws zijn indien het VK zich meer en meer uit de kern van de EU terugtrekt. Het VK is immers traditioneel een uitgesproken voorstander van vrijhandel en zou een welgekomen tegengewicht vormen tegen meer protectionistische neigingen binnen de EU.