Ed Morse, global head of commodities research bij Citigroup Inc, is van mening dat zelfs indien de olieprijs nog met 30% keldert de exploitatie van olie opgeslagen in schaalformaties nog steeds winstgevend zou zijn.

Nieuwe technologie kan de olieprijs zelfs nog verder onder druk zetten, de technieken om deze olie te ontginnen worden steeds spitsvondiger.

Onder president Harry Truman was de Verenigde Staten zelfbedruipend wat de olievoorziening betreft, maar het aandeel van de eigen productie in de consumptie slonk nadien zienderogen.

Dit jaar is het allemaal erg snel gegaan, in de eerste acht maanden was de eigen productie goed voor 83% van de totale consumptie. De cijfers zijn afkomstig van het Energy Department.

Dankzij spitstechnologie kan de Verenigde Staten nu goedkoper olie produceren dan Saoedi-Arabië. De Saoedi's hebben om hun begroting voor 100% in orde te houden behoefte aan een olieprijs rond de huidige niveaus, voor de Verenigde Staten mag die gerust nog wat lager liggen.

Daardoor dreigt uiteindelijk ook de macht van de OPEC, met opnieuw de Saoedi's als boegbeeld, ondergraven te worden. Kenners van de oliemarkt verwachten dat het slechts een kwestie van tijd zal zijn alvorens de prijs voor een vat ruwe olie flink goedkoper kan worden.

Ed Morse, global head of commodities research bij Citigroup Inc, is van mening dat zelfs indien de olieprijs nog met 30% keldert de exploitatie van olie opgeslagen in schaalformaties nog steeds winstgevend zou zijn. Nieuwe technologie kan de olieprijs zelfs nog verder onder druk zetten, de technieken om deze olie te ontginnen worden steeds spitsvondiger. Onder president Harry Truman was de Verenigde Staten zelfbedruipend wat de olievoorziening betreft, maar het aandeel van de eigen productie in de consumptie slonk nadien zienderogen. Dit jaar is het allemaal erg snel gegaan, in de eerste acht maanden was de eigen productie goed voor 83% van de totale consumptie. De cijfers zijn afkomstig van het Energy Department. Dankzij spitstechnologie kan de Verenigde Staten nu goedkoper olie produceren dan Saoedi-Arabië. De Saoedi's hebben om hun begroting voor 100% in orde te houden behoefte aan een olieprijs rond de huidige niveaus, voor de Verenigde Staten mag die gerust nog wat lager liggen. Daardoor dreigt uiteindelijk ook de macht van de OPEC, met opnieuw de Saoedi's als boegbeeld, ondergraven te worden. Kenners van de oliemarkt verwachten dat het slechts een kwestie van tijd zal zijn alvorens de prijs voor een vat ruwe olie flink goedkoper kan worden.