In juli vorig jaar werden 91 Europese banken aan stress tests onderworpen, maar die werden op het nodige scepticisme onthaald. Enkele weken later kwamen de Ierse banken - die de stress tests hadden doorstaan - al in zwaar weer terecht.

Een veel gehoord feit was toen dat de stress tests niet geloofwaardig genoeg waren, bijvoorbeeld omdat de blootstelling aan de staatsobligaties aan de Europese periferie niet bij de stress tests werd betrokken.

De nieuwe stress tests kunnen in de eerste helft van het jaar worden doorgevoerd, waarbij de uitslagen er van al in juni bekendgemaakt kunnen worden. Lagarde verzekerde in ieder geval dat de nieuwe stress tests veel strenger gaan worden dan de vorige.

In juli vorig jaar werden 91 Europese banken aan stress tests onderworpen, maar die werden op het nodige scepticisme onthaald. Enkele weken later kwamen de Ierse banken - die de stress tests hadden doorstaan - al in zwaar weer terecht. Een veel gehoord feit was toen dat de stress tests niet geloofwaardig genoeg waren, bijvoorbeeld omdat de blootstelling aan de staatsobligaties aan de Europese periferie niet bij de stress tests werd betrokken. De nieuwe stress tests kunnen in de eerste helft van het jaar worden doorgevoerd, waarbij de uitslagen er van al in juni bekendgemaakt kunnen worden. Lagarde verzekerde in ieder geval dat de nieuwe stress tests veel strenger gaan worden dan de vorige.