De toezichthouders van de 27 landen die deel uitmaken van de eurozone onderzoeken momenteel hoe ze de stress tests kunnen verstrengen. Die zullen in februari van volgend jaar waarschijnlijk overgedaan worden.

Nicolas Veron, senior fellow bij economische researchgroep Bruegel, is van mening dat dit geen makkelijke opgave gaat worden.

De betrokken overheden en centrale banken lijken namelijk niet geneigd om een centrale toezichthouder bij die testen te betrekken.

De testen worden namelijk ervaren als een competitie tussen de landen onderling, waarbij 'goede' en 'slechte' landen ontmaskerd gaan worden. Uiteindelijk is dat niet de bedoeling, wel dat de stabiliteit van het Europees financieel systeem wordt versterkt.

De toezichthouders van de 27 landen die deel uitmaken van de eurozone onderzoeken momenteel hoe ze de stress tests kunnen verstrengen. Die zullen in februari van volgend jaar waarschijnlijk overgedaan worden. Nicolas Veron, senior fellow bij economische researchgroep Bruegel, is van mening dat dit geen makkelijke opgave gaat worden. De betrokken overheden en centrale banken lijken namelijk niet geneigd om een centrale toezichthouder bij die testen te betrekken. De testen worden namelijk ervaren als een competitie tussen de landen onderling, waarbij 'goede' en 'slechte' landen ontmaskerd gaan worden. Uiteindelijk is dat niet de bedoeling, wel dat de stabiliteit van het Europees financieel systeem wordt versterkt.