Er zijn verschillende factoren die de olieprijs naar omhoog jagen. Op de eerste plaats groeit de wereldeconomie en economische groei gaat automatisch gepaard met meer olieconsumputie en dus met hogere prijzen.

Daarnaast is er een probleem aan de aanbodzijde. De oliemaatschappijen hebben ondanks zware investeringen de olieproductie niet noemenswaardig kunnen opdrijven.

Dat geldt op de eerste plaats voor de niet-OPEC leden. De OPEC heeft dus weer aan marktaandeel gewonnen en daardoor een grotere controle over de oliemarkt verworven.

Nieuwe oliebronnen zijn gevonden op moeilijker ontginbare plaatsen, waardoor de productie en dus de prijs onvermijdelijk duurder wordt. Tenslotte mag ook de rol van de speculanten in het verhaal niet onderschat worden.

Er zijn verschillende factoren die de olieprijs naar omhoog jagen. Op de eerste plaats groeit de wereldeconomie en economische groei gaat automatisch gepaard met meer olieconsumputie en dus met hogere prijzen. Daarnaast is er een probleem aan de aanbodzijde. De oliemaatschappijen hebben ondanks zware investeringen de olieproductie niet noemenswaardig kunnen opdrijven. Dat geldt op de eerste plaats voor de niet-OPEC leden. De OPEC heeft dus weer aan marktaandeel gewonnen en daardoor een grotere controle over de oliemarkt verworven. Nieuwe oliebronnen zijn gevonden op moeilijker ontginbare plaatsen, waardoor de productie en dus de prijs onvermijdelijk duurder wordt. Tenslotte mag ook de rol van de speculanten in het verhaal niet onderschat worden.