Na vóór de zomer kenbaar te hebben gemaakt voornemens te zijn haar monetaire steun af te bouwen, heeft de FED uiteindelijk op 18 september jl. laten weten daar vooralsnog van af te zien.

Dat de FED zo aarzelt om een aanvang te maken met het normaliseren van haar monetair beleid, houdt waarschijnlijk verband met factoren die het conjunctureel herstel in de Verenigde Staten nog steeds afremmen, met name wat betreft de consumptie en de investeringen.

Deze factoren, in combinatie met een inflatie die op een laag niveau blijft, zullen de FED er waarschijnlijk toe aanzetten om haar soepele monetair beleid pas later en meer stapsgewijs om te buigen.

Janet Yellen, de nieuwe FED-voorzitter, staat voor de uitdaging voorzichtig te manoeuvreren tussen de vrees voor een te zwakke economie en de noodzaak de overvloedige liquiditeit zo snel mogelijk af te romen.

Na vóór de zomer kenbaar te hebben gemaakt voornemens te zijn haar monetaire steun af te bouwen, heeft de FED uiteindelijk op 18 september jl. laten weten daar vooralsnog van af te zien. Dat de FED zo aarzelt om een aanvang te maken met het normaliseren van haar monetair beleid, houdt waarschijnlijk verband met factoren die het conjunctureel herstel in de Verenigde Staten nog steeds afremmen, met name wat betreft de consumptie en de investeringen. Deze factoren, in combinatie met een inflatie die op een laag niveau blijft, zullen de FED er waarschijnlijk toe aanzetten om haar soepele monetair beleid pas later en meer stapsgewijs om te buigen. Janet Yellen, de nieuwe FED-voorzitter, staat voor de uitdaging voorzichtig te manoeuvreren tussen de vrees voor een te zwakke economie en de noodzaak de overvloedige liquiditeit zo snel mogelijk af te romen.