Het EFSF en het ESM zullen leningen kunnen verstrekken, maar ook onder uitzonderlijke omstandigheden staatsleningen kunnen kopen bij uitgifte.

Dit laatste is nieuw en kennelijk erop gericht om te voorkomen dat veilingen van overheidspapier mislukken door gebrek aan belangstelling.

Het kopen van obligaties in de tweedehandsmarkt is niet mogelijk. Evenmin is er voorzien in mogelijkheden om geld te lenen aan landen waarmee zij zelf bestaande schuld in de markt kunnen terugkopen.

Het ontbreken van deze mogelijkheden is volgens ABN Amro wellicht een teleurstelling want marktparticipanten hadden gehoopt op een dergelijke flexibiliteit.

Het EFSF en het ESM zullen leningen kunnen verstrekken, maar ook onder uitzonderlijke omstandigheden staatsleningen kunnen kopen bij uitgifte. Dit laatste is nieuw en kennelijk erop gericht om te voorkomen dat veilingen van overheidspapier mislukken door gebrek aan belangstelling. Het kopen van obligaties in de tweedehandsmarkt is niet mogelijk. Evenmin is er voorzien in mogelijkheden om geld te lenen aan landen waarmee zij zelf bestaande schuld in de markt kunnen terugkopen. Het ontbreken van deze mogelijkheden is volgens ABN Amro wellicht een teleurstelling want marktparticipanten hadden gehoopt op een dergelijke flexibiliteit.