Nadat het Facebook-aandeel meteen na zijn beursintroductie even voorbij de 40 dollar was gegaan, zakte de koers al gauw ver onder zijn introductieprijs van 38 dollar. Hoewel het aandeel gisteren met 4 procent is gestegen, is het amper 21,2 dollar meer waard, wat neerkomt op een beurskapitalisatie van 51,2 miljard dollar. In mei werd nog gedacht dat meer dan 100 miljard dollar haalbaar was, als de greenshoeoptie zou worden uitgeoefend - een optie waarbij een partij het recht heeft kort na de beursgang van een bedrijf extra aandelen te kopen tegen de oorspronkelijk vastgestelde prijs.

Over de oorzaken van de koersval van Facebook is al veel geschreven. De waarderingsratio's zijn te hoog - het aandeel noteert nog altijd tegen 43 keer de verwachte winst voor 2012 - en de resultaten vallen tegen, doordat de sociaalnetwerksite er maar niet in slaagt de toepassing van Facebook op mobiele telefoons rendabel te maken. De reclame-inkomsten vallen veel lager uit dan die via pc.

Bovendien kan het aantal aandelen dat beschikbaar is op de beurs stijgen met 60 procent - of 271,1 miljoen aandelen - omdat vandaag een einde komt aan de lock-upperiode die investeerders van het eerste uur - van vóór de beursgang van de sociaalnetwerksite - hadden aangekondigd. Die partijen, die nog altijd winst overhouden aan hun investering, waren overeengekomen dat ze hun aandelen gedurende een bepaalde periode niet zouden verkopen. Zo wilden ze voorkomen dat te grote aantallen op de markt zouden komen bij de beursintroductie.

In totaal zouden de volgende negen maanden nog meer dan 1,91 miljard aandelen op de markt komen. Het huidige aantal 271,1 miljoen aandelen is dus maar een eerste lading. Gezien die omstandigheden en de nog altijd ontoereikende premie raden we af om te investeren in het aandeel van Facebook.

Cédric Boitte

www.accioz.be

Nadat het Facebook-aandeel meteen na zijn beursintroductie even voorbij de 40 dollar was gegaan, zakte de koers al gauw ver onder zijn introductieprijs van 38 dollar. Hoewel het aandeel gisteren met 4 procent is gestegen, is het amper 21,2 dollar meer waard, wat neerkomt op een beurskapitalisatie van 51,2 miljard dollar. In mei werd nog gedacht dat meer dan 100 miljard dollar haalbaar was, als de greenshoeoptie zou worden uitgeoefend - een optie waarbij een partij het recht heeft kort na de beursgang van een bedrijf extra aandelen te kopen tegen de oorspronkelijk vastgestelde prijs.Over de oorzaken van de koersval van Facebook is al veel geschreven. De waarderingsratio's zijn te hoog - het aandeel noteert nog altijd tegen 43 keer de verwachte winst voor 2012 - en de resultaten vallen tegen, doordat de sociaalnetwerksite er maar niet in slaagt de toepassing van Facebook op mobiele telefoons rendabel te maken. De reclame-inkomsten vallen veel lager uit dan die via pc.Bovendien kan het aantal aandelen dat beschikbaar is op de beurs stijgen met 60 procent - of 271,1 miljoen aandelen - omdat vandaag een einde komt aan de lock-upperiode die investeerders van het eerste uur - van vóór de beursgang van de sociaalnetwerksite - hadden aangekondigd. Die partijen, die nog altijd winst overhouden aan hun investering, waren overeengekomen dat ze hun aandelen gedurende een bepaalde periode niet zouden verkopen. Zo wilden ze voorkomen dat te grote aantallen op de markt zouden komen bij de beursintroductie.In totaal zouden de volgende negen maanden nog meer dan 1,91 miljard aandelen op de markt komen. Het huidige aantal 271,1 miljoen aandelen is dus maar een eerste lading. Gezien die omstandigheden en de nog altijd ontoereikende premie raden we af om te investeren in het aandeel van Facebook.Cédric Boittewww.accioz.be