Begin vorige maand lanceerde ASML een investeringsprogramma waarmee grote klanten kunnen investeren in technologische ontwikkeling binnen het concern.

Het doel van het programma is het versnellen van de ontwikkeling van de zogenoemde EUV technologie (Extreme Ultraviolet; een nieuwe technologie die ingezet wordt bij het produceren van chips). De eerste deelnemer aan het programma was de Amerikaanse chipmaker Intel.

Eén van de winnaars in de sector van de halfgeleiders

Nog niet zo lang geleden liet ASML weten, dat zich een nieuwe deelnemer aan het investeringsprogramma heeft gemeld: TSMC. TSMC neemt een belang van 5% in ASML en betaalt daarvoor EUR 838 miljoen (EUR 39,91 per aandeel).

TSMC heeft bovendien toegezegd, in de komende vijf jaar voor EUR 276 miljoen te investeren in R&D (Research & Development) binnen ASML.

ABN Amro beschouwt het als goed nieuws dat ASML in TSMC een nieuwe mede-investeerder gevonden heeft. Wat de analisten van de bank betreft is ASML een van de winnaars binnen de halfgeleidersector; zij blijven het aandeel ASML volgen met een koopadvies.

Begin vorige maand lanceerde ASML een investeringsprogramma waarmee grote klanten kunnen investeren in technologische ontwikkeling binnen het concern. Het doel van het programma is het versnellen van de ontwikkeling van de zogenoemde EUV technologie (Extreme Ultraviolet; een nieuwe technologie die ingezet wordt bij het produceren van chips). De eerste deelnemer aan het programma was de Amerikaanse chipmaker Intel.Eén van de winnaars in de sector van de halfgeleiders Nog niet zo lang geleden liet ASML weten, dat zich een nieuwe deelnemer aan het investeringsprogramma heeft gemeld: TSMC. TSMC neemt een belang van 5% in ASML en betaalt daarvoor EUR 838 miljoen (EUR 39,91 per aandeel). TSMC heeft bovendien toegezegd, in de komende vijf jaar voor EUR 276 miljoen te investeren in R&D (Research & Development) binnen ASML. ABN Amro beschouwt het als goed nieuws dat ASML in TSMC een nieuwe mede-investeerder gevonden heeft. Wat de analisten van de bank betreft is ASML een van de winnaars binnen de halfgeleidersector; zij blijven het aandeel ASML volgen met een koopadvies.